Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2010

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία η οποία καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το 1970.

Η φετινή 31η επέτειος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού έχει θέμα, “ Τουρισμός και Βιοποικιλότητα ”, ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς το 2010 έχει ανακηρυχτεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας.

Σήμερα παρατηρείται μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η καταστροφή των δασών, η ερημοποίηση των εδαφών, η μόλυνση των υδάτων, η αυξημένη θήρευση, κ.α.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας μειώνει τη σταθερότητα των οικοσυστημάτων και είναι αντίστοιχης βαρύτητας με την κλιματική αλλαγή σε ότι αφορά στις απειλές για τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Η βιοποικιλότητα είναι συνεπώς ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του τουρισμού για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη του.

Η φετινή τουριστική χρονιά που ήδη βρίσκεται προς το τέλος της, έχει καταγράψει μείωση των αφίξεων αλλά και σημαντική μείωση των εσόδων.

Στους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς της εποχής μας, η Ελλάδα καλείται να καταστεί μια δύναμη βιώσιμη, σύγχρονη και ανταγωνιστική προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τα χρόνια που έρχονται.

Ως εκ τούτου άμεσα επιβάλλεται ο σχεδιασμός μίας κεντρικής πολιτικής για τον τουρισμό, που θα στηρίζεται σ’ έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό με κύριο μέλημα τον επαναπροσδιορισμό της “ταυτότητας” του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η διαφορετική προσέγγιση στο κεφάλαιο του τουρισμού, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα αλλά και έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, καθώς επίσης και των ανθρώπων που τον υπηρετούν.

Ο ξενοδοχειακός κόσμος θεωρεί επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη θωράκιση του Ελληνικού τουρισμού, με σκοπό την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Δημήτρης Ε. Πολλάλης

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας

Σύμβουλος Διοικούσας Επιτροπής Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Share
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2010

  1. pollalis says:

    SETE
    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δοθεί η δέουσα προτεραιότητα σε κυβερνητικό επίπεδο. Προτεραιότητα, σημαίνει:
    α. να χρησιμοποιηθεί ο τουρισμός ως βασικό εργαλείο σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής για την απασχόληση
    β. να εξασφαλισθεί ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων για τον τουρισμό Υπουργείων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα
    γ. να επεκταθεί και να δυναμώσει η ουσιαστική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *