Κρυφτούλι παίζει η κυβέρνηση με την αύξηση του ΦΠΑ

ΣΕΤΕ: Προβληματισμός για την πορεία του τουρισμού

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 9ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ με τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου να μιλούν για την αναγκαιότητα αλλαγής πλεύσης στα τουριστικά «δρώμενα» της χώρας και να ζητούν εγγυήσεις από την πολιτική ηγεσία για ανάπτυξη του τουρισμού με μη περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, με επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους και με μείωση της φορολογίας εν γένει. Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία μίλησε για την σημαντική συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία, δεδομένου ότι είναι απαραίτητη η αύξηση εσόδων και η συμπόρευση με το Σύμφωνο σταθερότητας. Βέβαια, η πολιτική ηγεσία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων φόρων ή αύξησης του ΦΠΑ.

Φάσκει και αντιφάσκει ο Χρυσοχοΐδης

Πάντως, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ από το βήμα του ΣΕΤΕ μιλούσε για τα αναπτυξιακά μέτρα, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, ώστε να αναθερμανθεί η αγορά και να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα με άξονα την ανταγωνιστικότητα, όταν κατέβηκε από το βήμα και αποχωρούσε από την αίθουσα διατύπωσε τα εξής: «Η αύξηση του ΦΠΑ όπως και των ειδικών φόρων έχει ως στόχο να δημιουργηθεί ένας κρίσιμος όγκος εσόδων για τη διάσωση της οικονομίας. Προφανώς αυτό, δεν είναι μία ανώδυνη διαδικασία και το αντιλαμβάνομαι. Αν όμως εσείς έχετε κάτι να προτείνετε θα ήθελα να το ακούσω πραγματικά, για να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να επιλύσουμε το οικονομικό ζήτημα της διάσωσης της χώρας και στη συνέχεια να πάμε σε ανάπτυξη».
Να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις μας όσο το δυνατόν ανταγωνιστικότερες, είναι ο στόχος μας, δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Θέλω να σας θυμίσω – επειδή τελευταία υπάρχει μία λογική σε σχέση με τους φόρους- ότι υπάρχουν χώρες πολύ αναπτυγμένες και ανταγωνιστικές που έχουν πάρα πολύ υψηλούς φόρους» κατέληξε ο  Υπουργός ΠΑΑ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Νίκος Αγγελόπουλος: Η Ελλάδα απωθεί τις επενδύσεις

Κάθετα αντίθετος με  την αύξηση του ΦΠΑ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως η χώρας μας παρουσιάζει τεράστια αντικίνητρα (υψηλό ΦΠΑ, τεράστιο μη μισθολογικό κόστος, ελλιπείς υποδομές, υψηλή φορολόγηση πάσης φύσεως), πράγμα που απωθεί το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο. Υπονόησε πως η πορεία που ακολουθεί ακόμη και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι θνησιγενής και διατύπωσε αναφερόμενος στην αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και στην μη στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας  «ότι δεν ανανεώνεται, πεθαίνει».

Ανδρέας Ανδρεάδης: Θεσμικές αλλαγές στον τουρισμό

Από την πλευρά του ΣΕΤΕ παρενέβη και ο αντιπρόεδρός του Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος αφού απαρίθμησε την συμβολή τους τουρισμού στην ελληνική οικονομία, αντιπαρέβαλε στατιστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν την πτώση της θέσης της Ελλάδας τον Παγκόσμιο Τουριστικό Χάρτη. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ενώ το 2000 η Ελλάδα βρισκόταν στην 12η θέση των παγκοσμίων αφίξεων, 2009 βρέθηκε στην 16η. Επίσης, σημαντικό είναι ότι η ίδια πτωτική τάση ακολουθήθηκε και στα έσοδα. Το 2000, η Ελλάδα βρισκόταν στην 11η, ενώ το 2009 στην 15η.
Η Τουρκία, από την πλευρά της, το 2000 είχε την 16η θέση στις παγκόσμιες αφίξεις, ενώ το 2009 κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στην 7η. Αναφορικά με τα έσοδα, η γειτονική χώρα το 2000 είχε την 13η θέση και το 2009 κατέλαβε την 9η θέση παγκοσμίως.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ανδρεάδης πρότεινε την αυτονομία του Υπουργείου Τουρισμού με διευρυμένες αρμοδιότητες και καθιέρωση μόνιμης θέσης υπερκομματικού Γενικού Γραμματέα πενταετούς θητείας. Έθεσε το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης στα πλαίσια του Καλλικράτη. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, με έμφαση στην τουριστική κατοικία σε συνδυασμό με 5στερη ξενοδοχειακή υποδομή, σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση όρων και κανόνων ειδικά για τον τομέα του τουρισμού στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που να καλύπτει τόσο τις ιδιαιτερότητες αυτού του τομέα με έμφαση στα ποιοτικά, οικολογικά, σύγχρονα τουριστικά προϊόντα αιχμής που λείπουν από την χώρα, όσο και στην αναβάθμιση των υπαρχόντων, όλων των κατηγοριών, υπογράμμισε.  Ο κ. Ανδρεάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της φορολογίας και πρότεινε την μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και ισοστάθμισή του με τα επίπεδα των ανταγωνιστών μας. «Σε κάθε περίπτωση, πιθανή αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 1-2%, που ακούγεται ότι σχεδιάζεται. Πρέπει πάσει θυσία να αποφευχθεί.» τόνισε ο κ. Ανδρεάδης.

Παύλος Γερουλάνος: Η συνεργασία είναι απαραίτητη για την αλλαγή

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος δήλωσε πως κατανοεί τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος αλλά και η ελληνική οικονομία εν γένει. «Αν συνεργαστούμε όλοι μαζί και μόνο αν αλλάξουμε νοοτροπία θα αλλάξουμε και τον τόπο μας προς το καλύτερο.» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος. Ο Υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ. Παράλληλα μίλησε για την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί ο νέος  αναπτυξιακός και χωροταξικός νόμος.
Αναφορικά με την τουριστική προβολή της χώρας μας, ο Υπουργός δήλωσε πως η προβολή της χώρας μας δεν αφορά μόνο μια καμπάνια. Αυτή η καμπάνια πρέπει να είναι ποιοτική και να λαμβάνει υπ’ όψιν τις προτιμήσεις των διαφορετικών τουριστικών αγορών. «Ξεκινήσαμε με το You in Athens, αλλά με δική σας παρότρυνση προχωρήσαμε στο You in the islands, You in Thessaloniki, Culture in Greece, Luxury in Greece» δήλωσε ο  κ. Γερουλάνος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο έργο του Υπουργείου και μίλησε για τις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από την πλευρά του ΟΑΕΔ. Σημείωσε πως το ΥΠΟΤ κάνει δράσεις για την διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων (visa) και σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει καλά την σημασία και την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αποπληρωμή χρεών και την αποκατάσταση των σχέσεών μας με τα περισσότερα διεθνή μέσα, που έβλαψαν πολύ την εικόνα της χώρας.
Τέλος, ο κ. Γερουλάνος απαρίθμησε τα αναπτυξιακά προγράμματα (Jeremie, Jessica), στην συμβολή του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά στα προγράμματα για τον πράσινο τουρισμό ύψους 30 εκατομμυρίων και τον  εναλλακτικό τουρισμό ύψους 28 εκατομμυρίων. Ο κ. Γερουλάνος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άμεση εκκίνηση της δημοπράτησης του Τae Κwon Do για να αποκτήσει επιτέλους η Αθήνα ένα αξιοπρεπές συνεδριακό κέντρο.

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Share
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *