Η υποψηφιότητά μου είναι μια αυστηρά ανεξάρτητη πολιτική πρωτοβουλία

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στο Arcadiaportal.

Ο Πέτρος Τατούλης αναλύει τις προοπτικές που ανοίγει ο «Καλλικράτης» και καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να εξηγήσει πώς θα υπηρετήσει το θεσμό με ανθρώπους που είναι δηλωμένοι εχθροί του, ενώ επίσης διατυπώνει την άποψή του περί μνημονίου δηλώνοντας ότι ο κ. Σαμαράς είναι αυτός που αξιολογεί το μνημόνιο ως μονόδρομο.

«Ο ανεξάρτητος συνδυασμός της «Νέας Πελοποννήσου» είναι μια πολιτική επιλογή νίκης των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας.- Εμείς μπήκαμε μπροστά σε μια κατάσταση. Όσοι ακολουθούν είναι καλοδεχούμενοι.- Ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του είναι εκείνοι που αξιολογούν το μνημόνιο ως μονόδρομο».

Τελικά τι θα προτιμούσε ο Πέτρος Τατούλης; Την στήριξη του ΠΑΣΟΚ ή το χρίσμα από την ΝΔ;

Κατ’ αρχήν , να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία, αλλά και για την ευρύτερη διαδικτυακή μας επικοινωνία μέσω των ιστοσελίδων μας. Στο «Arcadia Portal» υπάρχει μια ιδιαίτερη κινητικότητα, αρκετά ενδιαφέρουσα. Και έχει σημασία για έναν πολιτικό να μπορεί να βλέπει το πεδίο αντιπαράθεσης ή συναίνεσης, τον τρόπο εκφοράς του λόγου, τον συναισθηματισμό, τα επιχειρήματα των πολιτών και να προσπαθεί να ανιχνεύσει πίσω από αυτά τάσεις και λογικές.

Για να είμαι ξεκάθαρος. Προτιμώ αυτό που εξαρχής έχω δηλώσει ότι θα κάνω. Η υποψηφιότητά μου είναι μια αυστηρά ανεξάρτητη πολιτική πρωτοβουλία, η οποία απευθύνεται στην κοινωνία της Πελοποννήσου, την ανεπηρέαστη βούληση της οποίας επιδιώκει να εκφράσει. Ούτε με το ΠΑΣΟΚ μίλησα ούτε με τη ΝΔ. Δεν ζήτησα καμία απολύτως στήριξη από κανέναν πολιτικό φορέα. Αντίθετα πήρα εγώ την πρωτοβουλία πριν από δύο μήνες, πριν από τη δημοσιοποίηση της οποιασδήποτε άλλης πολιτικής πρόθεσης, να εκθέσω στους πολίτες την πρόταση μου και να ξεκαθαρίσω τις δικές προθέσεις μου. Από την άλλη πλευρά, όμως, από την πρώτη στιγμή, δεν απέκλεισα τη δυνατότητα για κάποιον πολιτικό φορέα που θέλει να στηρίξει αυτήν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα, να το κάνει. Κι αυτό διότι, μια τέτοια υπερβατική συμπεριφορά, που γυρίζει την πλάτη στις κομματικές περιχαρακώσεις, δίνει στην κοινωνία το μήνυμα ότι είναι ελεύθερη να αποφασίσει όπως θέλει για το μέλλον της. Κι αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Άλλωστε, η πολυσυλλεκτικότητα της πρότασης μας θα αποδειχθεί στην πράξη μέσα στις προσεχείς ημέρες. Τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» στελεχώνονται από ανθρώπους ικανούς, πολίτες δραστήριους, με καταβολές και ενεργό δράση σε όλους τους κομματικούς χώρους. Οι πολίτες αυτοί, όμως (κι αυτό είναι το σημαντικό) δεν βρέθηκαν κάτω από μια κοινή σκέπη για να εξυπηρετήσουν τις μικροιδιοτέλειές τους και να αλώσουν μια νέα εξουσία, αλλά συνυπογράφουν τη βασική μας επιδίωξη. Τον στόχο μας να κινητοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, από όποιον χώρο κι αν αυτές προέρχονται, να συνεργήσουν προκειμένου να διαμορφώσουμε μαζί με πιο φωτεινά χρώματα, χωρίς μικροκομματισμούς, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς προσωπικές αθέμιτες στοχεύσεις, το μέλλον του τόπου μας.

Ο Πέτρος Τατούλης στις δημοτικές εκλογές του 2006 και ως υπουργός της Κυβέρνησης ήρθε σε κόντρα με την Ρηγίλλης υποστηρίζοντας ανοικτά την «αντάρτικη» υποψηφιότητα Σμυρνιώτη.

Ποιο είναι το σχόλιο του Πέτρου Τατούλη για τις δηλώσεις του κ. Σμυρνιώτη;

Μα, σας είπα ότι σε όλη μου την πολιτική διαδρομή δε δίστασα να συγκρουστώ προκειμένου να εκφράσω ανοικτά και δημόσια τη θέση μου. Για εμένα η αυτοδιοίκηση δεν είχε ποτέ χρώματα κομμάτων. Κι αυτό το υπηρέτησα και από την κεντρική πολιτική σκηνή. Οπότε μάλλον, όσοι τώρα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι πράγματι για μια καθαρή, ανεξάρτητη πολιτική πρόταση, δεν χρειάζεται παρά να ανατρέξουν στην πολιτική μου διαδρομή. Εγώ ήμουν πάντοτε συνεπής στις απόψεις μου, κι ας προέκυπτε πολιτικό κόστος για εμένα. Ξέρετε, κύριε Μπόγρη πάνω σε αυτήν τη συνέπεια στήνει κανείς τη φερεγγυότητα ή την αφερεγγυότητα του και οι πολίτες έχουν μνήμη, σε πείσμα κάποιων που θεωρούν ότι είναι αφελείς και χειραγωγίσιμοι. Αυτό το έχω διαπιστώσει σε όλη την πολιτική μου διαδρομή που, χωρίς δεκανίκια, χωρίς κομματικά στηρίγματα, και με τους μηχανισμούς απέναντί μου, κατόρθωνα να κλείνω πάντοτε το δικό μου συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τον αρκαδικό λαό. Και αυτό τιμώ και πάνω σε αυτό κρίνομαι. Η στάση μου είναι βαθύτατα πολιτική και δεν μπαίνω ποτέ σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, που καμία σχέση δεν έχουν με το κοινωνικό σύνολο και κυρίως έρχονται να προβάλουν συναισθηματικές καταστάσεις και προσωπικές επιδιώξεις άσχετες με το πολιτικό διακύβευμα.

Ο κ. Δράκος χαρακτήρισε «προδιαγεγραμμένη και προμελετημένη» τη στήριξη του κ. Π. Τατούλη από το ΠΑΣΟΚ , τι έχετε να πείτε για αυτό;

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι γνωρίζει παραπάνω ο κ. Δράκος από αυτό που εγώ λέγω. Ο καθένας μπορεί να φαντάζεται πράγματα, να ερμηνεύει κατά τη δική του οπτική κάποιες καταστάσεις που προφανώς αδυνατεί να αντιληφθεί. Τα πράγματα είναι απλά. Κατέθεσα μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που ανέπτυξε από πολύ νωρίς μια συγκεκριμένη δυναμική. Σε αυτήν τη δυναμική θα προστεθεί ακόμη παραπέρα η δύναμη των συνυποψήφιών μου στο συνδυασμό της «Νέας Πελοποννήσου». Από εκεί και πέρα, οι διάφορες συνωμοσιολογίες μπορεί να είναι χαριτωμένες, αλλά δεν βοηθούν καθόλου το δημόσιο διάλογο. Με αφορισμούς και διαιρέσεις δεν λύνουμε τα προβλήματα, αλλά διαιωνίζουμε και συντηρούμε τις γνωστές παθογένειες του συστήματος. Χρειαζόμαστε δημιουργική σύνθεση και τις ευρείες κοινωνικές συναινέσεις μιας κοινωνίας, που αναζητά τρόπους να εκφραστεί για να εξυπηρετήσει το συμφέρον της ίδιας και όχι των διάφορων επικοινωνιολόγων. Ακούστε, κύριε Μπόγρη. Εμείς μπήκαμε μπροστά σε μια κατάσταση. Όσοι ακολουθούν είναι καλοδεχούμενοι. Οι μύχιες σκέψεις τους αφορούν μόνο τους ίδιους και είναι δικό τους ζήτημα. Ούτε δικό μου. Ούτε ασφαλώς του κ. Δράκου, που πρέπει να ασχοληθεί με πολύ συγκεκριμένα ζητήματα και να μην μπαίνει μπροστάρης σε καταστάσεις που δεν γνωρίζει και δεν τον αφορούν. Δεν είμαστε ψυχολόγοι, είμαστε πολιτικοί.

Οι «Καλλικρατικοί» δήμοι και περιφέρειες θεωρείτε ότι είναι ένα βήμα μπροστά για την ελληνική κοινωνία; Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει γιατί η προηγούμενη μορφή διοίκησης είχε κάνει τον κύκλο της ή είναι απλά ένα ακόμα «πείραμα» με κομματικές σκοπιμότητες;

Ασφαλώς και ο «Καλλικράτης» είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση. Θέλω να σας θυμίσω μερικά πράγματα. Όταν το 2004 ήλθε η ΝΔ στην εξουσία είχε θέσει ως βασικό ζητούμενο της Νέας Διακυβέρνησης την εμβάθυνση του αυτοδιοικητικού θεσμού. Μιλούσαμε τότε για έναν «Καποδίστρια 2» και επισημαίναμε σε κάθε κατεύθυνση ότι η αποκέντρωση εξασφαλίζει την επανίδρυση. Δυστυχώς μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, υπαναχωρήσαμε των θέσεων μας και αφήσαμε και αυτήν την μεταρρύθμιση στο ντουλάπι, μαζί με όλες τις υπόλοιπες. Εύλογα, θα με ρωτήσεις , Θάνο, «Και τι έκανες εσύ τότε που είχες και θέση ευθύνης;». Θα το πω ανοικτά. Στήριξα την προσπάθεια δημιουργώντας ένα σχέδιο αποκέντρωσης για τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Μάλιστα στο νομοσχέδιο προβλεπόταν και η μεταφορά ορισμένων σημαντικών υπηρεσιών και στην Αρκαδία. Δυστυχώς, οι συνάδελφοι μου τότε δεν συμμερίστηκαν την αγωνία μου να κάνουμε πράξη το όραμα μας, και το νομοσχέδιο αυτό δε συζητήθηκε ποτέ. Σήμερα, ο «Καλλικράτης» είναι μια σημαντική ευκαιρία να αλλάξουμε το κράτος. Κι αυτό διότι το κεντρικό άρρωστο κράτος μετακυλύει αρμοδιότητες στην περιφέρεια, την ώρα που οι πολιτικοί (υπό το βάρος της διαγνωσμένης τους διαφθοράς και ανικανότητας) δίνουν στους πολίτες εξουσίες να αποφασίζουν τα του οίκου τους. Ασφαλώς και θα έπρεπε αυτήν τη μεταρρύθμιση να την έχει προχωρήσει η ΝΔ. Άλλωστε, το σκεπτικό του τότε υπουργού Εσωτερικών, στο βαθμό που είχε διατυπωθεί στο δημόσιο διάλογο, δεν απείχε πολύ από τη σημερινή πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με τον «Καλλικράτη». Τώρα, αν αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι ουσιαστική ή θα απονευρωθεί με το πέρασμα του χρόνου εξαρτάται ξεκάθαρα από εμάς. Ο νέος θεσμός θέλει ανθρώπους να τον στηρίξουν, να τον αγκαλιάσουν, να συγκρουσθούν προκειμένου να απαιτήσουν από την εξουσία να τους παραχωρήσει όλα αυτά τα δικαιώματα (ευθύνες και εξουσίες ) που ο νόμος προβλέπει. Γι’ αυτό, η «Νέα Πελοπόννησος» απευθύνεται σε πολίτες και όχι σε κόμματα.

Θεωρείτε ότι η υποψηφιότητά σας αποτελεί για εσάς έναν τρόπο να επιστρέψετε κάποια στιγμή στην κεντρική πολιτική σκηνή ή έχει κλείσει το κεφάλαιο αυτό για εσάς;

Κύριε Μπόγρη, ο «Καλλικράτης» φέρνει την κεντρική πολιτική σκηνή στην περιφέρεια. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Μικρές ισχυρές κυβερνήσεις, με αποφασιστικές αρμοδιότητες, που θα βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την κοινωνία και θα υφίστανται παράλληλα τον σκληρό της έλεγχο. Κι αυτό, είναι πολύ ελπιδοφόρο, διότι ξέρετε στις τοπικές κοινωνίες , η διαφθορά είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστεί και οι ευθύνες της αναποτελεσματικής διοίκησης , πολύ πιο εύκολο να καταλογιστούν.

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο αποτυχίας στις επερχόμενες εκλογές;

Ο συνδυασμός της «Νέας Πελοποννήσου» είναι μια πολιτική επιλογή νίκης των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας. Τα υγιή κύτταρα της κοινωνίας, όπου και αν αυτά ανήκουν, μπορούν να συνεργήσουν για να δώσουν λύσεις . Οι πολίτες, απορρίπτουν τη συνενοχή με το πελατειακό κράτος και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι η νομιμότητα και η αξιοκρατία που μπορούν να κάνουν το κράτος σύμμαχο του πολίτη, όχι εχθρό. Χωρίς μικροκομματισμούς. Χωρίς εξαρτήσεις. Χωρίς ιδιοτέλειες. Με αποφασιστικότητα, συνέπεια, διάθεση για συνεργασία και συμμετοχή. Με προοπτική και αισιοδοξία. Με ξεκάθαρες απόψεις, συγκεκριμένες πράξεις και ρεαλιστικό όραμα. Η τωρινή κρίση φέρνει μαζί της και μια νέα ευκαιρία. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το γκρίζο παρόν και να φέρουμε ένα καλύτερο μέλλον. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ενωμένη, ισχυρή, λαϊκή Πελοπόννησο. Τη Νέα Πελοπόννησο.

Αν η ΝΔ απέσυρε σήμερα το χρίσμα της από τον Κ. Δράκο και αποφάσιζε να το δώσει σε εσάς, θα το δεχόσασταν ή έχει τελειώσει πλέον το θέμα αυτό για εσάς;

Η κάθε στήριξη είναι από την πρώτη στιγμή ευπρόσδεκτη. Από εκεί και πέρα δεν μπαίνω ποτέ σε υποθετικές συζητήσεις και δεν με αφορούν οι αποφάσεις των πολιτικών κομμάτων ή οι εσωτερικές τους διαδικασίες, οι οποίες και κρίνουν τελικώς την επιτυχία των επιλογών τους. Άλλωστε, η υπερβατική και αντισυμβατική θα έλεγα απόφαση των κομμάτων να αποδεχθούν τέτοιες ανεξάρτητες κινήσεις, όπως η απόφαση του ΛΑΟΣ και του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύουν ότι έχουν την ειλικρινή διάθεση να αλλάξουν τον βαθύ κομματισμό και να απεξαρτηθούν από τις γνωστές αγκυλώσεις. Ή πάλι φοβούνται να προχωρήσουν σε ρήξεις και τελικώς η ίδια η κοινωνία και οι ανάγκες της, τους προσπερνά.

Τελικά ο Πέτρος Τατούλης είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου;

Δεν αποδέχομαι ότι το γνωστό αυτό ψευτοδίλημμα του κ. Σαμαρά αποτελεί διακύβευμα αυτής της εκλογής. Κανένας Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να χαίρεται με το γεγονός ότι η ποιότητα της ζωής του γυρνά πίσω δεκαετίες, και δεν μπορεί να είναι σύμφωνος με αυτό. Εγώ προσωπικά καλώ τον κ. Σαμαρά να μας εξηγήσει επιτέλους πώς θα υπηρετήσουν οι εκλεκτοί του έναν θεσμό που δεν τον πιστεύουν και ήδη τονίζουν σε κάθε κατεύθυνση ότι θα τον ανατρέψουν ως μελλοντική κυβέρνηση, αν προκύψει αυτό το δεδομένο. Το γήπεδο λοιπόν αυτής της εκλογής είναι ο «Καλλικράτης» και κανένα μνημόνιο. Στο ερώτημά σας όμως, θα μπορούσα να πω ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναπτύσσει μια διγλωσσία, που αναδεικνύει έναν μικρόψυχο και μικρονοητικό μικροκομματισμό. Θα σας πω ενδεικτικά ότι ο στενότερος από το 1989 σύμβουλος για τα οικονομικά του κ. Σαμαρά, κ. Θεόδωρος Βάρδας δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «η χώρα θα πτώχευε αν δεν έπαιρνε τα χρήματα του μνημονίου» και ότι «είναι βέβαιον ότι εάν έπρεπε να ψηφίσουν 181 (στη Βουλή) , η Νέα Δημοκρατία θα έβαζε πλάτη και θα ψήφιζε το μνημόνιο». Είναι ξεκάθαρο, οπότε ότι ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του είναι εκείνοι που αξιολογούν το μνημόνιο ως μονόδρομο και δεν το ομολογούν διότι προσπαθούν με όπλο το λαϊκισμό να αλιεύσουν ψήφους ανθρώπων που σήμερα υποφέρουν από τις διαχρονικές επιζήμιες για τον τόπο πολιτικές. Αυτό είναι ανοίκειο.

Κύριε Τατούλη, στην επόμενη συνέντευξή μας θα συζητήσουμε αποκλειστικά το πρόγραμμα και τις θέσεις σας.

Ασφαλώς, κύριε Μπόγρη. Μέσα στην εβδομάδα θα αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο (http://www.neapeloponnisos.gr/) τους τομείς επεξεργασίας των προγραμματικών μας θέσεων και τους ανθρώπους (εμπνευσμένους πολίτες , επιστήμονες και δημιουργικούς επαγγελματίες) που τους στελεχώνουν. Όλες μας οι σκέψεις θα αναρτώνται στο διαδίκτυο (ως προάγγελος της πολύ συγκεκριμένης πρότασης μας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη διασφάλιση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης στο δημόσιο βίο) και εκεί θα συζητώνται ανοικτά και χωρίς προσχήματα. Θα είμαι στη διάθεσή σας, όποτε το αποφασίσετε και σας ευχαριστώ θερμά για αυτήν την συζήτηση.

Π. Τατούλης αποκλειστικά στο Arcadiaportal- «Η υποψηφιότητά μου είναι μια αυστηρά ανεξάρτητη πολιτική πρωτοβουλία» | Arcadia Portal.

Share
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *