“Πανζουρλισμός” για Τατούλη…

Πανζουρλισμός, κυριολεκτικά, χθες το βράδυ,  στην ομιλία του ανεξάρτητου υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, στο ξενοδοχείο “ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ”, ΄οπου παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του…
“…Φίλες και φίλοι μου, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες…Φίλες και Φίλοι μου,  Πελοποννήσιοι Συμπολίτες μου…Σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή σας. …Σας ευχαριστώ που είστε κοντά μας σήμερα. …Η παρουσία σας μας τιμά και μας εμψυχώνει στον αγώνα που κάνουμε για μια ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ…….
…Ετσι, άρχισε την ομιλία του ο κ. Τατούλης, καταχειροκροτούμενος από εκατοντάδες πελοποννήσιους…

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία Τατούλη…
…Είμαστε όλοι εδώ,  η Ντία η Τζανετέα, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης για τη Λακωνία,  ο Βαγγέλης Γιαννακούρας για την Αρκαδία, ο Γιώργος ο Δέδες για την Κορινθία, ο Χρήστος ο Μαλαπάνης για τη Μεσσηνία, ο Τάσος ο Χειβιδόπουλος για την Αργολίδα. Μαζί μας είναι και οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες περιφερειακοί σύμβουλοι της κίνησής μας που δεν θα σας τους παρουσιάσω γιατί είναι πολλοί-. Όλοι αξιόλογοι. Δραστήριοι. Μαχητικοί. Μια ομάδα δυνατή. Μια ομάδα  με ψυχή. Μια ομάδα με όρεξη για δουλειά.

Φίλες και φίλοι Αργολιδείς,  Αρκάδες, Κορίνθιοι, Λάκωνες, Μεσσήνιοι, είμαστε όλοι εδώ.

Δίνουμε τα χέρια, δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί, γιατί ο τόπος μας μας έχει όλους ανάγκη. Εκφράζουμε  μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που δεν ξεκίνησε από κάποια σκοτεινά κομματικά γραφεία, αλλά πορεύεται από την ίδια την κοινωνία. Και σ’ αυτήν μόνο λογοδοτεί. Αυτήν και μόνον αυτήν  υπηρετεί.
Όλοι μαζί σήμερα εδώ εκπέμπουμε ένα ηχηρό μήνυμα: το μήνυμα της δημιουργικής σύνθεσης των πέντε νομών μας, της ισχυρής συστράτευσης των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας, της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας και της ευημερίας των οικογενειών μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η κρίση που σήμερα ζούμε είναι κρίση ολιστική. Είναι κρίση πολιτική, κρίση οικονομική, κρίση θεσμών και αξιών , είναι κρίση βαθύτατα κοινωνική.  Μια κρίση που ξεσκέπασε τη γύμνια του πολιτικού μας συστήματος, που φανέρωσε όλες τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που για δεκαετίες κρύβαμε κάτω από το χαλί. Και τώρα πια ξεχείλισαν. Και νιώθουμε να μας πνίγουν.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δούμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα. Να δούμε τις αιτίες. Να αναγνώσουμε σωστά τα προβλήματα. Να διαπιστώσουμε τις συνέπειες. Να αντιληφθούμε παράλληλα και τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Αν δεν δούμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να βυθιστούμε βαθύτερα στην κρίση.

Ας μην επιτρέψουμε λοιπόν σε κάποιους να ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα. Ακούστε λοιπόν μια άποψη, που σας λέει ένας πολίτης, ένας πολιτικός που δεν δίστασε να υψώσει την φωνή του όταν έπρεπε. Που δεν δείλιασε να πει εγκαίρως: δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς αρμενίζουμε στραβά. Πρέπει να αλλάξουμε ρότα, καπετάνιε.… Δεν αλλάξαμε ρότα. Και πέσαμε στα βράχια. Ας αναλογιστούμε σε ποια θέση θα βρισκόταν η χώρα, αν εγκαίρως είχαν εισακουστεί  όσοι από εμάς επεσήμαιναν τους μεγάλους κινδύνους. Και δεν ήμασταν λίγοι. Και σήμερα ευτυχώς είμαστε πολλοί.

Τώρα όμως που πέσαμε στα βράχια, η λύση δεν είναι πολιτικολογίες και αφορισμοί. Τώρα χρειάζεται δουλειά. Δουλειά και οργάνωση. Αυτό επιχειρεί να κάνει ο Καλλικράτης. Να μας ρίξει το σωσίβιο για να βγούμε από την κρίση. Ο Καλλικράτης δεν είναι μέρος του προβλήματος. Είναι μέρος της λύσης. Στην Ευρώπη των 27 κρατών στην οποία ανήκουμε, οι περιφέρειες έχουν αναβαθμισμένο ρόλο.

…Συνομιλούν επί ίσοις όροις με τα κοινοτικά όργανα, διαχειρίζονται τους πόρους τους, διεκδικούν οι ίδιες αυτά που χρειάζονται για ένα καλύτερο μέλλον. Ο τόπος είναι πια μεγαλύτερος, περισσότερες οι ευκαιρίες, δυνατότερη η φωνή.

Ο Καλλικράτης δεν δημιουργεί άλλη μια αυτοδιοίκηση,  παρόμοια με αυτήν που έχουμε μέχρι σήμερα γνωρίσει. Ο «Καλλικράτης» δίνει την εξουσία στους πολίτες να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος. Να θεραπεύσουν το παλιό και άρρωστο. Να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους. Να δώσουν προοπτική ευημερίας στον τόπο τους.

Για πρώτη φορά, μας δίνεται η ουσιαστική ευκαιρία να χειριστούμε σε περιφερειακό επίπεδο  τα προβλήματα μας, την καθημερινότητα μας, την οικονομία μας.

Να αξιοποιήσουμε τους πόρους μας και να ωφεληθούμε από αυτό. Να πατήσουμε γερά πάνω στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Όποτε κι αν η χώρα εξέλθει από την κρίση, η Πελοπόννησος μπορεί να φύγει ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ μπροστά.

Εμείς πιστεύουμε στον Νέο θεσμό. Και ζητούμε την στήριξή σας για να τον υπηρετήσουμε.

Έχουμε σχέδιο. Έχουμε σχέδιο δράσης για τη Νέα Πελοπόννησο. Αυτό που σήμερα κρατάτε στα χέρια σας. Δεν πρόκειται για ένα τετριμμένο κείμενο, σαν κι αυτά που γράφουν επαγγελματίες του είδους, αλλά έχουμε αναλύσει σε βάθος τα προβλήματα, έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις, έχουμε κοστολογήσει και καταθέτουμε σήμερα ενώπιόν σας συγκεκριμένες ξεκάθαρες λύσεις και μάλιστα με χρονοδιαγράμματα. Παρουσιάζουμε δημόσια την πρότασή μας. Και δεσμευόμαστε γι αυτήν. Δεν ζητάμε λευκή επιταγή. Δεν επικαλούμαστε δήθεν αυτοδιοικητικά διαπιστευτήρια που δεν αποδείχτηκε ποτέ ότι βοήθησαν τον τόπο στην πράξη. Δεν είμαστε καιροσκόποι, από τη μια μεριά να πολεμάμε λυσσαλέα τον Καλλικράτη,  και από την άλλη να ζητάμε να ηγηθούμε στην προσπάθεια για την εφαρμογή του. Κι αναρωτιέμαι.

Πώς μπορεί να πετύχει κάποιος σε κάτι που δεν πιστεύει; Και πολύ περισσότερο πώς μπορεί να παράγει αποτελέσματα; Και ακόμη παραπέρα. Πώς μπορεί κανείς να στηρίζεται στο αυτοδιοικητικό του παρελθόν, χωρίς να κάνει καμία κουβέντα για τα όσα ως αυτοδιοικητικός ΔΕΝ έπραξε; Πώς μπορεί να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα;

Πώς μπορεί να καταθέτει σήμερα για τη Νέα Περιφέρεια τις ίδιες ακριβώς προτάσεις, για την υλοποίηση των οποίων δεσμευόταν συνεχώς και στα νομαρχιακά του προγράμματα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει ποτέ να φέρει σε πέρας τα μεγάλα και σημαντικά; Πώς θα κάνει ως περιφερειάρχης… τα όσα δεν έκανε… ως νομάρχης;

Φίλες και Φίλοι,

Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει καθαρές κουβέντες. Επιβάλει να πούμε την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι. Η αλήθεια είναι ότι την κρίση την έφεραν στη χώρα οι πολιτικές που ασκήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Την κρίση την έφερε ο υπέρμετρος δανεισμός και η κρατικοδίαιτη οικονομία. Την κρίση την έφερε η κομματική πατρωνία και το βαθύ κράτος που αυτή δημιούργησε. Την κρίση πάντως δεν την έφερε το μνημόνιο. Αυτό είναι η οδυνηρή συνέπεια που όλοι βιώνουμε, δεν είναι ούτε η λύση, ούτε η πηγή του προβλήματος.

Φίλες και φίλοι, είναι ψευτοδίλημμα. Είναι ψευτοδίλημμα που κάποιοι χρησιμοποιούν ως σωσίβιο πολιτικής επιβίωσης. Για να καλύψουν τα δικά τους κενά και τη γνωστή σε όλους προσωπική τους ανεπάρκεια. Το «Ναι ή Όχι στο μνημόνιο» είναι ψευτοδίλημμα. Για να μην πω,  απόπειρα πολιτικής απάτης.

Για εμάς το δίλημμα είναι:

«Ναι ή όχι σε ένα σύγχρονο κράτος;»

«Ναι ή όχι στη διοικητική μας ανασυγκρότηση;»

« Ναι ή όχι σε ένα μέλλον που θα το ορίζουμε εμείς οι ίδιοι  και όχι κάποιοι άλλοι που διαχρονικά μας ζημίωσαν;»

« Ναι ή όχι σε ένα καλύτερο μέλλον;»

Τελικά πού θέλουμε να πάμε;

«Μπροστά ή Πίσω;

Εμείς σήμερα,  όλοι εμείς  έχουμε αποφασίσει να πάμε μπροστά. Γνωρίζουμε τις προκλήσειςκαι τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε.

Στην προσπάθειά μας αυτή σας θέλουμε συμμέτοχους. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την υποστήριξή σας για να φτιάξουμε μια Νέα Πελοπόννησο, μια νέα πατρίδα της αλληλλεγγύης, της συνοχής και της δημιουργίας.

Φίλες και φίλοι μου Αργολιδείς, Αρκάδες, Κορίνθιοι, Λάκωνες, Μεσσήνιοι,

Πολλούς από εσάς δεν σας γνώρισα χτες. Αρκετούς από εσάς σας γνωρίζω χρόνια. Κάποιους από εσάς , σας γνωρίζω με το μικρό σας όνομα. Ξέρω τα χωριά σας. Γνωρίζω τις πόλεις σας. Όλοι εμείς μοιραζόμαστε τις ίδιες έγνοιες. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα. Τον τελευταίο καιρό ήλθαμε πιο κοντά. Γνωρίσαμε ο ένας τον άλλο καλύτερα. Βάλαμε σε γερές βάσεις τις σχέσεις μας. Σχέσεις ισότιμες. Σχέσεις εμπιστοσύνης. Σχέσεις ειλικρίνειας. Νιώθουμε την ίδια δίψα να αλλάξουμε τα πράγματα. Βάζουμε μπροστά μας τους ίδιους στόχους. Κατανοώ την αγωνία σας να πάψει το Γύθειο να είναι σκουπιδότοπος. Νιώθω την οργή σας που οι νέοι της Τρίπολης δεν έχουν δουλειά. Έρχομαι στη θέση των ελαιοπαραγωγών της Μάνης που έχουν στα χέρια τους έναν τεράστιο εθνικό πλούτο, το πολύτιμο λάδι τους, που παραμένει ωστόσο αναξιοποίητος λόγω της τραγικής απραξίας των τελευταίων τριάντα ετών.  Συμμερίζομαι  την αγωνία των επιχειρηματιών της πόλης της Κορίνθου να πληρώσουν το προσωπικό τους, έστω κι αν οι ίδιοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν επί μακρόν στην κρίση. Οργίζομαι μαζί με τους πολίτες της Ερμιονίδας, της πιο άνυδρης περιοχής της Αργολίδας, για την δραματική έλλειψη αυτού του βασικού αγαθού. Όλοι κάπου αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας. Όλοι βιώνουμε τα ίδια προβλήματα.

Πελοποννήσιοι συμπολίτες μου,

Ο τόπος μας είναι γόνιμος. Είναι γεμάτος φυσικό πλούτο, φυσικές ομορφιές, πολιτισμό και δημιουργικούς ανθρώπους. Αυτό το παρόν δεν μας αξίζει. Αυτό το παρόν δεν αξίζει στην Πελοπόννησο. Πρέπει να βρούμε καινούριους δρόμους να ανοίξουμε ένα καινούριο μέλλον.

Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες της Νέας Περιφέρειας. Στη Νέα Πελοπόννησο πιστεύουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτόνομη, περιφερειακή ανάπτυξη.

Κι αυτά δεν είναι μεγάλες κουβέντες.  Είναι πρόταση που στηρίζεται σε ένα σαφές και συνεκτικό σχέδιο. Το παρελθόν απέδειξε  ότι οι αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές δεν βοήθησαν ούτε τον τόπο ούτε τους ανθρώπους του. Ζούμε στον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο που δίνει μεγάλες ευκαιρίες.

Για να τις εκμεταλλευτούμε ωστόσο απαιτείται συγκροτημένο σχέδιο. Αν δεν αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας δίνονται αντί για ευκαιρίες θα βρεθούμε μπροστά σε κινδύνους και απειλές.

Εμείς στη Νέα Πελοπόννησο, εργαστήκαμε και συντάξαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που αποσκοπεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Την πρότασή μας για τη Νέα Πελοπόννησο την παρουσιάζουμε δημόσια. Κι αυτό είναι βασική πολιτική μας επιλογή.

…Θέλουμε να κριθούμε στη βάση μιας συγκεκριμένης πρότασης που καταθέτουμε σήμερα ενώπιόν σας , αλλά και μετά την ώρα της δουλειάς , της υλοποίησης και του αποτελέσματος. Το σχέδιο δράσης που έχετε στα χέρια σας περιγράφει υποδομές και πολιτικές που έχουν κοστολογηθεί στο ποσό του 1,5 δις ευρώ , οι οποίες μπορούν να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα δεκαετίας.

Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού μας είναι η ανάδειξη μιας δημιουργικής και εξωστρεφούς Πελοποννήσου. Οι πολίτες μας μοχθούν και αξίζουν έναν καλύτερο τόπο. Η Πελοπόννησος μπορεί να γίνει μια ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Πρέπει ωστόσο να μιλήσουμε με αλήθειες, χωρίς περιστροφές. Η αλήθεια είναι ότι θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι το κεντρικό κράτος να μπορέσει να χρηματοδοτήσει με παχυλά κονδύλια την ελληνική περιφέρεια. Κι εμείς τι θα κάνουμε μέχρι τότε;

Θα καταδικάσουμε τον εαυτό μας στη μιζέρια και θα περιμένουμε τον από μηχανής θεό; Εμείς δεν δεχόμαστε αυτήν την συμβιβασμένη, αδρανή λογική.

Εμείς, το σύνολο των ανθρώπων, των επιστημόνων, των τεχνοκρατών που εργαστήκαμε για αυτό το Σχέδιο Δράσης, εμείς στη Νέα Πελοπόννησο, είμαστε αποφασισμένοι , και αξιοποιούμε όλους τους πόρους του Καλλικράτη και του ΕΣΠΑ με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Χτυπάμε πόρτες στις Βρυξέλλες για να διεκδικήσουμε πόρους κατ’ ευθείαν από εκεί. Χρηματοδοτικά εργαλεία που σήμερα δεν τα έχει αγγίξει καμία ελληνική περιφέρεια αποτελούν πηγή άντλησης κεφαλαίων.

Διεκδικούμε αυτά που μας αναλογούν από την κεντρική κυβέρνηση, συγκροτημένα, ρεαλιστικά , με ώριμες προτάσεις και όχι στη λογική του επαίτη αυτοδιοικητικού που για χρόνια έπαιρνε χρήματα, χωρίς ποτέ να δίνει λογαριασμό για τα έργα που συνήθως αδυνατούσε στη συνέχεια να κάνει

Εμείς στη Νέα Πελοπόννησο…

Ολοκληρώνουμε με σφιχτά χρονοδιαγράμματα τα έργα υποδομής που εκκρεμούν και σχεδιάζουμε νέα έργα.  Έργα πνοής.
Ενισχύουμε την εξωστρέφεια της οικονομίας της Περιφέρειας Προσελκύουμε επενδύσεις Δημιουργούμε θέσεις εργασίας
Προωθούμε τη διαφανή διαχείριση των ενισχύσεων των επιχειρήσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο, χωρίς διακρίσεις σε «δικούς μας» και σε «άλλους».
Εισάγουμε Νέα Αντίληψη για την Αγροτική Ανάπτυξη Ενισχύουμε ουσιαστικά τον αγρότη.

Προωθούμε τα μοναδικά ποιοτικά πελοποννησιακά προϊόντα.
Δίνουμε λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη λογική «μηδενικοί ρύποι –χαμηλό κόστος- οριστικές λύσεις».
Αυτή η ντροπή, που οφείλεται σε αδράνεια πολλών χρόνων, δυσφημεί τον τόπο μας σε όλη την Ευρώπη. Και πρέπει οπωσδήποτε οριστικά να τελειώνει, Να τελειώνει μαζί κι η διαφθορά που ως γνωστόν «ανθίζει» γύρω από τους σκουπιδότοπους.

Εμείς,  στη Νέα Πελοπόννησο…

… Υλοποιούμε σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
… Προστατεύουμε. και αναδεικνύουμε τον πολιτιστικό. και  φυσικό πλούτο του τόπου μας,. χαράσσοντας νέα στρατηγική για τον τουρισμό.
… Αξιοποιούμε από τις νέες τεχνολογίες όσες ταιριάζουν στα ελληνικά δεδομένα.
… Αναρτούμε στο Διαδίκτυο όλες τις πράξεις της Διοίκησης για ενημέρωση και συνεχή έλεγχο. Τα δημόσια δεδομένα γίνονται δικά σας δεδομένα.
… Ανοίγουμε την περιφέρεια στους πολίτες της. Όχι πια μυστικές συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες.
… Εκσυγχρονίζουμε τη δημόσια διοίκηση, εξασφαλίζοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες, προωθώντας τις υπηρεσίες μιας στάσης,με στόχο να βάλουμε τέλος στην γραφειοκρατία, αλλά και να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια.
… Εγγυόμαστε τη διαφάνεια. Εγγυόμαστε τη δυνατότητα ελέγχου και απρόσκοπτης πρόσβασης του κάθε πολίτη, του κάθε ενδιαφερόμενου, του κάθε εμπλεκόμενου φορέα σε κάθε στάδιο υλοποίησης αυτών των πολιτικών. Διότι επιτέλους, κανείς από εμάς δεν δικαιούται εν κρυπτώ να διαχειρίζεται τον κόπο και τον πλούτο του ελληνικού λαού. Πολύ περισσότερο σήμερα που αυτός ο κόπος και αυτός ο πλούτος κατασπαταλήθηκε σε αδιέξοδες υποσχέσεις και καταστροφικές πολιτικές

Φίλες και Φίλοι

Πάντα πίστευα στην ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια ως θεμέλιο του ίδιου του δημοκρατικού μας εγχειρήματος.
Διαφάνεια στο σχεδιασμό. Διαφάνεια στον έλεγχο.
Διαφάνεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
Αλλά και αποτελεσματικότητα. Χειροπιαστά αποτελέσματα. Μετρήσιμες πολιτικές.
Ξέρω ότι πολλοί από εσάς έχουν τις δικές τους ανησυχίες. Τους δικούς τους προβληματισμούς. Οι περισσότεροι μου τους έχετε εκφράσει τις τελευταίες αυτές εβδομάδες.

Οι άνθρωποι της αγοράς τρέμουν στην ιδέα ότι η διοικητική μεταρρύθμιση θα συνοδευτεί από ένα «φρενάρισμα» της Νέας Περιφέρειας. Ένα «Φρενάρισμα» που θα μπλοκάρει τις αδειοδοτήσεις, θα καθυστερήσει την εκταμίευση των επιχορηγήσεων του επενδυτικού νόμου και θα αναβάλει για μεγάλο χρονικό διάστημα την απορρόφηση του ΕΣΠΑ  στην Περιφέρεια. Ένα «φρενάρισμα» που θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη παραπαίουσα περιφερειακή οικονομία.

Οι άνθρωποι που στελεχώνουν τις σημερινές Δημοτικές, Νομαρχιακές και Περιφερειακές Υπηρεσίες ζουν την δική τους αγωνία. Από την μια πλευρά, δεν ξέρουν πού θα βρεθούν την επόμενη ημέρα της αναδιοργάνωσης, αν θα παραμείνουν στην ίδια θέση, αν θα αλλάξουν τμήμα ή θα βρεθούν σε άλλη πόλη. Ταυτόχρονα,  πέραν της μείωσης των μισθών,  που ήδη βιώνουν,  πλανάται πάντοτε ο κίνδυνος, σε μια χρεοκοπημένη   αυτοδιοίκηση,  να υπάρξει  αδυναμία καταβολής μισθών με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Οι άνθρωποι της υπαίθρου, οι Αγρότες,  έχουν άμεση εξάρτηση από τις Διευθύνσεις Γεωργίας. Με τα σημερινά δεδομένα, με τους σημερινούς ρυθμούς των υπηρεσιών, οι καταστάσεις των αποζημιώσεων ετοιμάζονται σε  ένα εξάμηνο από τις Νομαρχίες, ενώ η είσπραξη των επιδοτήσεων έχει ορίζοντα ενός έτους. Εάν το σύστημα «φρενάρει» τι θα συμβεί;  Μπορεί η αγροτική οικονομία να αντέξει μεγαλύτερες καθυστερήσεις;

Εξαιρετικό το πρόγραμμα που παρουσίασες μου είπαν πολλοί από εσάς. Πιστεύουμε ότι ανοίγει νέους ορίζοντες. Έχει στόχευση που στηρίζεται σε ρεαλιστικό σχεδιασμό. Πείθει.  Είσαι όμως  έτοιμος να εξασφαλίσεις ότι οι αναταράξεις της διοικητικής μεταρρύθμισης, του νέου που πρέπει να δημιουργηθεί δεν θα μπλοκάρει για μεγάλο διάστημα την καθημερινότητα και τις δουλειές μας; Είσαι έτοιμος να καλύψεις τις απαιτήσεις που δημιουργούν οι νέες αρμοδιότητες  με τη στελέχωση και τους πόρους που διαθέτεις για το 2011;

Εύλογα ερωτήματα. Ορατός ο κίνδυνος.

Κυρίες και Κύριοι,

Γνωρίζουμε την ευθύνη που αναλαμβάνουμε.

Έχουμε την πλήρη ανθρωπογεωγραφία των υπηρεσιών της περιφέρειας. Και έχουμε ήδη καταγράψει με μεγάλη λεπτομέρεια όλες τις κρίσιμες υπηρεσιακές διαδρομές, η απρόσκοπτη λειτουργία των οποίων πρέπει να εξασφαλιστεί.  Γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια τις ενέργειες της πρώτης κιόλας εβδομάδας προκειμένου να εξασφαλίσουμε την δυνατότητα στο περιφερειακό ταμείο να προβεί σε πληρωμές ενταλμάτων.

Έχουμε ήδη επαφές και διερευνούμε εξονυχιστικά την κάθε λεπτομέρεια στα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τόσο η Διαχειριστική Αρχή όσο και οι Τεχνικές Διευθύνσεις της Νέας Περιφέρειας   αποτελούν κρίσιμες συνιστώσες και στην κατεύθυνση αυτή τις αντιμετωπίζουμε ήδη με εξαιρετική προσοχή και υπευθυνότητα.

ΔΕΝ περιμένουμε την 1η Ιανουαρίου του 2011 για να εκφωνήσουμε προγραμματικές δηλώσεις. Δεν περιμένουμε καν την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Με όρους σύγχρονου μανάτζμεντ  προετοιμαζόμαστε και είμαστε απόλυτα έτοιμοι να υλοποιήσουμε την απαραίτητη στροφή που θα καταστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια φιλική για τον πολίτη, αξιόπιστη και απόλυτα συνεπή για τον επιχειρηματία και τον υποψήφιο επενδυτή

ταυτόχρονα όμωςκαι προορισμό υψηλής προτεραιότητας για τον επισκέπτη.

Φίλες και Φίλοι,

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι βαθιά πολιτικές. Δεν είναι όμως καθόλου κομματικές. Οι εποχές που αρκούσε ο καπάτσος πολιτικάντης πέρασαν ανεπιστρεπτί. Πέρασε ο καιρός για κομματικές πατρωνίες. Αποδεικνύονται λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να επιβιώσουν με δεκανίκια

Έχουμε πλέον όλοι αντιληφθεί  πού μας οδήγησε ο κομματισμός και οι κομματικές περιχαρακώσεις.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ  να συνομιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, το αύριο των οικογενειών μας. Τα των κομμάτων, ας τα αφήσουμε στα κόμματα. Και τα κεντρικά προβλήματα, ας τα αφήσουμε να τα διαχειριστούν εκείνοι- σε όλα τα κόμματα- που τα δημιούργησαν.

Η Νέα Πελοπόννησος είναι ξεκάθαρα μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία.

Είναι ανεξάρτητη γιατί πηγάζει από μια νέα αντισυμβατική κοινωνική συλλογικότητα . Είναι ανεξάρτητη γιατί απευθύνθηκε στον κάθε πολίτη, από όποιον χώρο κι αν προέρχεται. Είναι ανεξάρτητη γιατί δεν εμφορείται από μικροπολιτικές εξαρτήσεις και προσωπικές ιδιοτέλειες. Κυρίως όμως είναι ανεξάρτητη γιατί δεν αποσκοπεί σε κομματικά οφέλη και δεν είναι υποτελής σε αυτά. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, να προκόψει ο τόπος μας. Να φτιάξουμε ένα πιο φωτεινό κι ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας.

Φίλες και φίλοι,

Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Η αλλαγή είναι πρώτα απ’ όλα η υπέρβαση. Υπέρβαση του εαυτού μας κατ’ αρχήν και υπέρβαση του συστήματος με την έννοια της συλλογικότητας δευτερευόντως. Αν η υπέρβαση δεν αποτελεί συνεχή διαδικασία, τότε πολύ εύκολα και ο μεγαλύτερος οραματιστής από εμάς  καταλήγει σύντομα ο πιο συμβιβασμένος…

Ωστόσο, η όποια υπέρβαση έχει κόστος. Η όποια αλλαγή έχει κόστος. Έχει τίμημα. Το τίμημα για τους πολίτες είναι ότι πρέπει να πετάξουν από πάνω τους το βόλεμα της συνήθειας, να τολμήσουν, να εμπιστευθούν το καινούριο. Να αντιληφθούν ότι η ελπίδα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Το τίμημα για εμάς είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που καλούμαστε να εκφράσουμε πολιτικά. Είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που οφείλουμε να καταστήσουμε κυρίαρχη πολιτική πραγματικότητα. Και είναι η αδιαπραγμάτευτη πίστη μας σε έναν κώδικα άλλων πολιτικών αρχών και αξιών.

Αυτή είναι άλλωστε η πρόκληση και η ομορφιά του κοινού μας αγώνα.

Η δική μου θέση είναι σαφής. Ξεκάθαρη. Απόλυτα διάφανη. Είναι θέση που εκφράζεται με συνέπεια από την πρώτη μέρα που κατέβηκα στην πολιτική.

Ως πολιτικός ήμουν ασυμβίβαστος.


Ως υπουργός παρέμεινα ασυμβίβαστος.

Σήμερα,  με όλη αυτή την εμπειρία εφόδιο θα παραμείνω ασυμβίβαστος απέναντι στην διαφθορά ενάντια στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΨΕΜΑ! Και ταυτόχρονα συμβιβαστικός  ενωτικός και δημιουργικός!

Η αντιπαράθεση οφείλει να γίνεται με πολιτικούς όρους  στη βάση συγκεκριμένης πρότασης. Όχι με ύβρεις.
Όχι με ειρωνείες.
Όχι με χαμερπείς χαρακτηρισμούς, που εξαθλιώνουν την ήδη πληγωμένη μας δημοκρατία.

Εμείς μιλάμε αυστηρά πολιτικά.
Το διακύβευμα πρέπει να είναι πεντακάθαρο στον πολίτη.
Το διακύβευμα είναι: Μπορούμε να κάνουμε την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ μια ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ένα ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΠΙΚΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ παράδειγμα για την  ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

Αυτό είναι το διακύβευμα των περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Αυτό και κανένα άλλο.

Εμείς στη «Νέα Πελοπόννησο» δεν στηρίζουμε πρόσωπα. Στηρίζουμε τους θεσμούς και αξιοποιούμε τα πρόσωπα.

Στη  Νέα Περιφέρεια, είμαστε όλοι  ΚΑΙ Μεσσήνιοι.

Είμαστε όλοι ΚΑΙ Αρκάδες.

Είμαστε όλοι ΚΑΙ Κορίνθιοι.

Είμαστε όλοι  ΚΑΙ Λάκωνες.

Είμαστε όλοι  ΚΑΙ Αργολιδείς.

Είμαστε όλοι …Πελοποννήσιοι.

Ας μην προσπαθούν κάποιοι  να σηκώσουν ανάμεσα μας διαχωριστικά τείχη.

Από εδώ σήμερα, απευθύνομαι σε όλους εσάς Πελοποννήσιοι συμπολίτες μου και σας καλώ μαζί να βαδίσουμε στο δρόμο της δημιουργίας

μαζί να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση

μαζί να ζήσουμε το όνειρο

μαζί να καρπωθούμε το αποτέλεσμα

Και μαζί , όλοι μαζί , να κτίσουμε τη ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ…’

Share
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *