Τσακίρης Γεώργιος – Πρόεδρος ΞΕΕ: Έσοδα στον τουρισμό θα φέρει η ανταγωνιστικότητα

Στο θέμα της αναδίπλωσης της Κυβέρνησης για το ΦΠΑ στον τουρισμό και την μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για την διαμονή στα ξενοδοχεία, στο 6,5% από 11% , καθώς και στην εξαίρεση των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων δυναμικότητας 10 και κάτω δωματίων από την υπαγωγή τους στον ΟΑΕΕ αναφέρθηκε με αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γιώργος Τσακίρης.

Ο κ. Τσακίρης χαρακτήρισε ως σημαντικά αναπτυξιακό μέτρο και ένα εχέγγυο για την επόμενη τουριστική περίοδο, την απόφαση μείωσης του ΦΠΑ ώστε το ελληνικό τουριστικό προϊόν να γίνει ξανά ανταγωνιστικό. Ξεκαθάρισε ότι με βάση μελέτες τουΙΤΕΠ είχε έγκαιρα διαγνώσει το πρόβλημα που δημιουργούσε το υψηλό ΦΠΑ στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. “Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης ανατρέπονται όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προβλέψεις για το 2011 και πλέον ξεκινάμε τις προβλέψεις μας από μια καλύτερη βάση προσδοκιών. Σημαντική προϋπόθεση όμως για να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε τόσο εμείς ως επαγγελματίες αλλά και η κοινωνία συνολικά , την ευεργετική μείωση των συντελεστών ΦΠΑ είναι να περάσει αυτή στην κατανάλωση. Να δημιουργήσει , άμεσα, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ζήτησης για την χώρα , γεγονός που μεσοπρόθεσμα θα στηρίξει εξίσου αποτελεσματικά την βιωσιμότητα και προοπτική των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων”, δήλωσε ο κ. Τσακίρης.

Μάλιστα όταν ξεκίνησε τον Ιούλιο, η συζήτηση για την ανάγκη αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ εν ονόματι των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας, τοΞΕΕ τεκμηριωμένα είχε παρέμβει και με βάση στοιχεία και σενάρια εσόδων από μελέτες, είχε καταδείξει ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγούσε σε αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ενώ αντιθέτως μια μείωση του, θα προκαλούσε, σε μια τριετία, αύξηση των τουριστικών εσόδων έως και 25%.

Ευεργετική η εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ
Ο πρόεδρος του ΞΞΕ αναφέρθηκε και στην ορθή υιοθέτηση εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με νομοσχέδιο του την άνοιξη του 2010, να εξαιρέσει τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων δυναμικότητας 10 και κάτω δωματίων από την υπαγωγή τους στον ΟΑΕΕ.
Στην ρύθμιση αυτή δεν συμπεριέλαβε τους ιδιοκτήτες ανάλογης δυναμικότητας κύριων τουριστικών καταλυμάτων, ξενοδοχείων και παραδοσιακών, με αποτέλεσμα να υφίσταται μια διαφοροποίηση στην ασφαλιστική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ξενοδοχείων, καίτοι ουσιαστικά στο αντικείμενο εργασίας δεν υπάρχει καμία διαφορά με αυτό των ενοικιαζομένων. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει την Ασφαλιστική εξομοίωση των ιδιοκτητών ξενοδοχείων με δυναμικότητα κάτω των 10 δωματίων, που είναι κυρίως παραδοσιακά καταλύματα, με τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, που εξαιρούνται από την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. και συγχρόνως την υπαγωγή όλων των ιδιοκτητών μικρών ξενοδοχειακών καταλυμάτων στον ΟΓΑ, με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια και την προέλευση των εισοδημάτων
“Η παραπάνω παράλειψη του νομοθετικού πλαισίου έχει οδηγήσει σε μια νομοθετική αντίφαση. Δημιουργείται με τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών μια κοινωνική αδικία και κατ’ επέκταση ένα κοινωνικό πρόβλημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία ξενοδόχων αποτελείται από 1500ξενοδόχους (με ξενοδοχεία δυναμικότητας 10 ή λιγότερα δωμάτια ), με μέσο όρο δυναμικότητας κάθε μονάδας τα 7 δωμάτια , οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκες για την οικονομική δυνατότητα της επιχείρησης τους ασφαλιστικές εισφορές.
Με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στις αρχές του 2011, το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης θα εξαιρέσει τους ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων από την υποχρέωση ασφάλισης στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Στην παραπάνω δέσμευση προέβη ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας πριν από λίγες ημέρες στο υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπογραμμίζεται ότι μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης, που θα καταρτιστεί ειδικά για τουςξενοδόχους και θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου, οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες θα τύχουν ανάλογης ασφαλιστικής μεταχείρισης με τις αντίστοιχης δυναμικότητας επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων. Ταυτόχρονα σε απ΄ ευθείας συνεννόηση του κ. Κουτρουμάνη με τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε. επιδιώκεται να υπάρξει περίοδος ανοχής έως ότου επιτευχθεί οριστική διευθέτηση μέσω του αναφερόμενου νόμου των υπόχρεων για ασφάλιση ξενοδόχων στον Ο.Α.Ε.Ε., οι οποίοι υπολογίζονται σε 1.500 περίπου”, ανέφερε ο κ. Τσακίρης.

Πηγή: http://www.imerazante.gr

Share
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *