Σαν σήμερα…”Δυστυχώς…επτωχεύσαμεν”…

Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 1893, όταν από το βήμα της Βουλής, ο τότε Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης, ξεστόμισε την ιστορική φράση “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν“.Από κάποιους ιστορικούς, αμφισβητείται βέβαια, ότι η φράση αυτή έχει ειπωθεί, αλλά υπάρχει πληθώρα μαρτυριών, που επιβεβαιώνει το γεγονός.

Όπως και να έχει, η φράση εκείνη, αλλά και η τότε οικονομική κατάσταση της χώρας, μοιάζει πολύ με τα σημερινά δεδομένα.

Είχαμε φθάσει στο χείλος του γκρεμού“, είπε προχθές, πάλι, ο σημερινός Πρωθυπουργός.

Η φράση “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν” που χρησιμοποίησε ο Χαρίλαος Τρικούπης, σε ομιλία του στην Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου του 1893, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και την αδυναμία του να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του, κατέγραφε μια τραγική κατάσταση, η οποία έγινε στη συνέχεια, τραγικότερη.

Η χώρα κήρυξε πτώχευση, η οποία επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.

Έκτοτε, η έκφραση χρησιμοποιείται για να δηλώσει αποτυχία, τόσο για οικονομικά θέματα όσο και για γενικότερους λόγους.

Την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Χαρίλαο Τρικούπη έγιναν οι πρώτες προσπάθειες “δημοσιονομικής εξυγίανσης”.

Όρος που περιλάμβανε μεταξύ άλλων και την “αναμόρφωση του δημοσιονομικού και διοικητικού οργανισμού της χώρας, την εκβιομηχάνιση και την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας”.

Μια αναμόρφωση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ξένων, ώστε να λυμαίνονται την Ελληνική οικονομία, τον ορυκτό της πλούτο και τον ιδρώτα των εργαζομένων.
Μετά το θάνατο του Χαρίλαου Τρικούπη ακολούθησε ο καταστροφικός Ελληνο-Τουρκικός πόλεμος του 1897.

Η κατάληξη αυτού του πολέμου ήταν η επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (ΔΟΕ), από τους ξένους και ντόπιους πιστωτές της Ελλάδας, τους λεγόμενους “ομολογιούχους”.
Το ιστορικό μέχρι το “δυστυχώς επτωχεύσαμεν” και την επιβολή του ΔΟΕ,  όπως έχει καταχωρηθεί στην ιστορία,   έχει ως εξής:

Το 1885,ο Δεληγιάννης διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία τον Τρικούπη, που είχε κυβερνήσει τη χώρα από το 1882 μέχρι το 1885. Ο Δεληγιάννης, όμως, δεν κατάφερε ν’ ανταποκριθεί στους όρους των δανείων που είχε συνάψει για λογαριασμό του Ελληνικού δημοσίου ο Τρικούπης.

Ο Τρικούπης, που νίκησε στις εκλογές του Μάη του 1892, δεν κατάφερε κι αυτός να συνάψει νέο εξωτερικό δάνειο και παραιτήθηκε.

Δημιουργήθηκε νέο κυβερνητικό σχήμα, με τους Ράλλη και Σωτηρόπουλο, οι οποίοι όμως σύντομα παραχώρησαν και πάλι τη θέση τους στον Τρικούπη.

Το 1893 ο Τρικούπης, εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης, αναγκάστηκε να πει στη Βουλή σαν πρωθυπουργός τη φράση “κύριοι, δυστυχώς, επτωχεύσαμεν”, που έμεινε ιστορική.

Η πτώχευση της Ελλάδας σήμανε κλονισμό της δραχμής και ολοκληρωτικό μαρασμό της Ελληνικής οικονομίας.

Οι κυβερνήτες και οι τραπεζίτες της Ευρώπης, παίζοντας καλά το παιχνίδι στη σκακιέρα του εμπορικού και πολιτικού μοιράσματος του κόσμου, αρνήθηκαν τη χορήγηση νέου δανείου και φυσικά τη στήριξη που αναζήτησε σ’ αυτούς ο Τρικούπης.

Έτσι, ο τελευταίος έχασε στις εκλογές του Απρίλη του 1895,και αποσύρθηκε από την πολιτική και πέθανε ένα χρόνο αργότερα  στη Ριβιέρα της Γαλλίας.

Πηγή: www.935radio.blogspot.com

Share
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *