Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ

ου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. Δ. ΥΦΑΝΤΗ

ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ παρτίδα πόκερ, με βασικούς πρωταγωνιστές ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, τους ισχυρότερους ευρωπαίους τουρ οπερέιτορ και μερικές από τις γνωστότερες ξένες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.

Οι έλληνες ξενοδόχοι θεωρούν ζήτημα ζωής και θανάτου να αυξηθεί σημαντικά η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα από την επόμενη κιόλας χρονιά. Με αυτό τον τρόπο υπολογίζουν να καλύψουν μέρος της περυσινής και φετινής χασούρας που σημείωσαν εξαιτίας των μεγάλων εκπτώσεων, τις οποίες έκαναν προκειμένου να βρουν πελάτες. Επιπλέον, θέλουν αυξημένη πελατεία ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις χαμηλές τιμές τους αλλά και να αντέξουν έναν ενδεχόμενο νέο χορό μείωσης τιμών την επόμενη χρονιά.

Αιφνιδιαστικά

Η «παρτίδα» πήρε φωτιά πριν από λίγες μέρες από μια αιφνιδιαστική κίνηση του δεύτερου ισχυρότερου ευρωπαίου τουρ οπερέιτορ: του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, ο οποίος στέλνει στη χώρα μας περί το ένα εκατ. τουρίστες απ’ όλη την Ευρώπη και ιδίως τις γερμανόφωνες χώρες, την αγγλική αγορά και τη βόρεια Ευρώπη.

Οι υπεύθυνοι του τουριστικού οργανισμού ενημέρωσαν, ήδη, τους κυριότερους έλληνες ξενοδόχους ότι θα παρακρατήσουν το 5% από το υπόλοιπο των χρημάτων που τους οφείλουν για φέτος. Αν υλοποιηθεί η απόφαση, εκτιμάται ότι οι έλληνες ξενοδόχοι θα χάσουν φέτος επιπλέον αρκετά εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ήδη οριακή ρευστότητά τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Α. Ανδρεάδης έχει ζητήσει διευκρινίσεις για το θέμα από την ηγεσία του Thomas Cook, καθώς ξενοδόχοι σε όλη τη χώρα άρχισαν να δέχονται, ο ένας μετά τον άλλο, τηλεφωνήματα από στελέχη του τουρ οπερέιτορ που τους ανακοίνωνε απλώς τη μονομερή απόφαση της εταιρείας.

Ξενοδοχειακές πηγές εκτιμούσαν ότι το ψαλίδισμα κατά 5% των οφειλομένων που ανακοίνωσε προφορικά ο Thomas Cook θα μπορούσε να ερμηνευτεί πολλαπλά: Είτε ότι υποδηλώνει ταμειακό πρόβλημα του τουρ οπερέιτορ, είτε ότι μεταθέτει για την επόμενη χρονιά την εξόφληση των οφειλών του, είτε ότι επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους ξενοδόχους για νέες μειώσεις τιμών για το 2011 με αντάλλαγμα να εξοφληθούν για φέτος.

Η κίνηση του Thomas Cook οδηγεί τους ισχυρότερους «παίκτες» της ελλληνικής ξενοδοχειακής αγοράς να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για δημιουργία πρόσθετων, συμπληρωματικών «καναλιών» πωλήσεων απ’ όπου θα αντλούν πρόσθετη πελατεία. Στόχος τους είναι να απεξαρτηθούν όσο γίνεται από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των ισχυρών ξένων τουρ οπερέιτορ, οι οποίοι επιδιώκουν να κρατούν όσο γίνεται χαμηλότερα τις τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία.

Το σχέδιο των ισχυρών ξενοδόχων περιλαμβάνει τη σύναψη συμφωνιών με γνωστές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους (low cost carriers), ώστε να δημιουργηθεί ένα πυκνό δίκτυο αεροπορικών γραμμών που θα συνδέουν απευθείας ελληνικούς προορισμούς με δεκάδες ευρωπαϊκά περιφερειακά αεροδρόμια. Μ’ αυτό τον τρόπο, θεωρούν ότι θα αυξηθεί η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τους μήνες πριν και μετά το καλοκαίρι.

Share
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *