Ομιλία Πέτρου Τατούλη στην παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης του συνδυασμού…

Φίλες και Φίλοι, Πελοποννήσιοι συμπολίτες μου,

Σας ευχαριστώ όλους, είμαστε εδώ όλοι μαζί, όλοι όσοι σηματοδοτούμε την «ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ». Θέλω να ευχαριστήσω εξαιρετικά τους αγαπητούς μου φίλους και διακεκριμένους επιστήμονες για τις εισηγήσεις τους, αλλά κυρίως για την πολύτιμη συμβολή τους στην κατάθεση αυτού εδώ του προγράμματος, που είναι ουσιαστικά ένα σχέδιο δράσης για την επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους επιστήμονες, και τεχνοκράτες και επαγγελματίες, που συνέβαλαν σε αυτό το σχέδιο. Διότι, όπως κι εσείς θα διαπιστώσετε, δεν πρόκειται για ένα τετριμμένο κείμενο, σαν κι αυτά που γράφουν επαγγελματίες του είδους, αλλά έχουμε αναλύσει σε βάθος τα προβλήματα, έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις, έχουμε κοστολογήσει και καταθέτουμε σήμερα ενώπιον σας συγκεκριμένες, ξεκάθαρες λύσεις και μάλιστα με χρονοδιαγράμματα.

Αυτή η ομάδα, σε συνδυασμό με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς ήδη εργάζεται για την επόμενη ημέρα. Η προετοιμασία μας ουσιαστικά ξεκινάει με την κατάθεση αυτού εδώ του «σχεδίου Δράσης» για την Νέα Πελοπόννησο.

Συμπατριώτες μου και συμπατριώτισσες μου Αρκάδες,

Βρίσκομαι κοντά σας σήμερα, όπως πάντα,  κοιτάζοντάς σας στα μάτια, χωρίς συστάσεις και περιττές κουβέντες, αφού με ξέρετε και σας ξέρω καλά. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τη σταθερή μου πορεία, την ανυποχώρητή μου στάση σε ζητήματα αρχών και ιδεών, τις ισότιμες, ακομμάτιστες σχέσεις που για χρόνια μαζί δημιουργήσαμε. Ξέρετε ότι εγώ, εσείς, εμείς ποτέ δεν αλλάξαμε. Εμείς, καταφέραμε να κάνουμε εδώ και καιρό τη μεγάλη υπέρβαση, χτίζοντας πάνω σε στιβαρές ανιδιοτελείς και διαπροσωπικές βάσεις μια μοναδική σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης που αναπτύξαμε.

Όλοι μαζί σήμερα εδώ, μαζί με τους Λάκωνες συμπολίτες μας, τους Αργολιδείς, τους Κορινθίους, τους Μεσσήνιους συμπολίτες μας, όλοι οι Πελοποννήσιοι στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα:/ το μήνυμα της δημιουργικής σύνθεσης των πέντε νομών μας , της ισχυρής συστράτευσης των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας, της περιφερειακής αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας/ και της ευημερίας των οικογενειών μας.

Αυτή είναι η Νέα Πελοπόννησος. Αυτό το εγχείρημα αναλαμβάνουμε. Για αυτόν τον στόχο θα αγωνιστούμε. Και θα πετύχουμε.

Κυρίες και κύριοι,

Στις 7 Νοεμβρίου θα βιώσουμε  μια πρωτόγνωρη εκλογική αναμέτρηση.

Πρωτόγνωρη γιατί αφορά ένα νέο θεσμό, τον «Καλλικράτη», κυρίως όμως  γιατί γίνεται εν μέσω μιας κρίσης, που όμοια της δεν είχαμε γνωρίσει ποτέ ως χώρα μετά την μεταπολίτευση.

Μια κρίση που ξεσκέπασε την γύμνια του Πολιτικού μας συστήματος, που φανέρωσε όλες τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που για δεκαετίες κρύβαμε κάτω από το χαλί. Μια κρίση που μας φέρνει όλους μπροστά σε μια πολύ σκληρή πραγματικότητα.

Και από την άλλη, έχουμε έναν νέο θεσμό. Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι ο Καλλικράτης είναι μία μοναδική ευκαιρία που έχουμε ως κράτος να ανανήψουμε.  Για πρώτη φορά, μας δίνεται η ουσιαστική ευκαιρία να χειριστούμε σε Περιφερειακό επίπεδο,  τα προβλήματα μας, την καθημερινότητα μας, την οικονομία μας. Να αξιοποιήσουμε τους πόρους μας και να ωφεληθούμε από αυτό. Να πατήσουμε γερά πάνω στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Όποτε κι αν η χώρα εξέλθει από την κρίση, η Πελοπόννησος μπορεί να φύγει  ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ μπροστά.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί κατηγορούν το προηγούμενο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης για αναποτελεσματικότητα και κακοδιαχείριση. Πολλές φορές δίκαια, άλλες άδικα. Εάν ωστόσο προσεγγίσουμε νηφάλια το ζήτημα αντιλαμβανόμαστε ότι είναι φυσικό να  αποκεντρώνονται οι παθογένειες πρώτα/ και μετά να εμφανίζονται οι αρετές της αποκέντρωσης. Γενικότερα, σε κάθε κοινωνική οργάνωση πρέπει να εμφανιστούν πρώτα τα εκφυλιστικά φαινόμενα , προκειμένου στη συνέχεια να δημιουργηθούν και τα αντισώματά τους.

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια Νέα Εποχή. Το πρώτο στάδιο του αυτοδιοικητικού εγχειρήματος έκλεισε τον κύκλο του. Σήμερα έχουμε πια δημιουργήσει τα αντισώματα για να καταπολεμήσουμε και τις τοπικές μας ασθένειες. Με απλά λόγια.

Ο Καλλικράτης δεν δημιουργεί μια άλλη αυτοδιοίκηση. Ο Καλλικράτης δεν δημιουργεί μια άλλη αυτοδιοίκηση,  παρόμοια με αυτήν που έχουμε μέχρι σήμερα γνωρίσει. Ο «Καλλικράτης» δίνει την εξουσία στους πολίτες να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος. Να θεραπεύσουν το παλιό και άρρωστο. Να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους. Να δώσουν προοπτική ευημερίας στον τόπο τους.

Φίλες και Φίλοι,  για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία.

Έχουμε την Ευκαιρία  και ταυτόχρονα έχουμε την ευθύνη. Την ευθύνη απέναντι στον τόπο μας. Kυρίως όμως την ευθύνη απέναντι στον Πολίτη.

Σήμερα που η κρίση ξεθώριασε τα πολιτικά κλισέ, που τα κομματικά παιχνίδια είναι παρωχημένα και αποκρουστικά, δημιουργήθηκε  μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία.  Πρωτοβουλία που βρήκε αφετηρία στους πολίτες/ και μετά εκφράστηκε πολιτικά. Και αυτό εγγυάται και την επιτυχία της.

Η «Νέα Πελοπόννησος» είναι ξεκάθαρα μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία. Είναι ανεξάρτητη γιατί πηγάζει από μια νέα αντισυμβατική κοινωνική συλλογικότητα . Είναι ανεξάρτητη γιατί απευθύνθηκε στον κάθε πολίτη, από όποιον χώρο κι αν προέρχεται. Είναι ανεξάρτητη γιατί δεν εμφορείται από μικροπολιτικές εξαρτήσεις και προσωπικές ιδιοτέλειες.

Κυρίως όμως είναι ανεξάρτητη γιατί δεν αποσκοπεί σε κομματικά οφέλη και δεν είναι υποτελής σε αυτά. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, να προκόψει ο τόπος μας. Να φτιάξουμε ένα πιο φωτεινό κι ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας.

Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει καθαρές κουβέντες. Επιβάλει να πούμε την  αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι. Η αλήθεια είναι ότι την κρίση την έφεραν οι πολιτικές που ασκήθηκαν στην Χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Την κρίση την έφερε ο υπέρμετρος δανεισμός και η κρατικοδίαιτη οικονομία. Την κρίση την έφερε η κομματική πατρωνία και το βαθύ κράτος που αυτή δημιούργησε. Πάντως, την κρίση δεν την έφερε το μνημόνιο. Αυτό είναι η οδυνηρή  συνέπεια, που όλοι βιώνουμε. Δεν είναι ούτε η λύση, ούτε η πηγή του προβλήματος. Σήμερα, ήλθε η ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον. Διλήμματα που τίθενται ευκαιριακά, για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας, δεν είναι απλώς ανόητες σοφιστείες. Είναι επικίνδυνες παλαιοκομματικές πρακτικές, με τις οποίες διαχρονικά συγκρούστηκα. Και είναι πολύ πιο επικίνδυνες σήμερα σ’ αυτές τις συνθήκες.

Είναι επικίνδυνες γιατί εθελοτυφλούν μπροστά στον κίνδυνο,  μπροστά στο πρόβλημα. Αδιαφορούν για το κόστος μπροστά στην κομματική σκοπιμότητα. Αυτές οι πρακτικές όμως μας οδήγησαν εδώ. Αυτές τις πρακτικές πρέπει να αποβάλουμε.

Κάποιοι αρκούνται στο να δηλώνουν αυτοδιοικητικοί.  Ξεχνώντας ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες μάχονταν ενάντια στον «Καλλικράτη» και συνεχίζουν να  τον καταγγέλλουν με σφοδρότητα. Πώς είναι δυνατόν όταν δεν τον πιστεύουν, να τον υπηρετήσουν; Και πολύ περισσότερο πώς μπορεί να περιμένουμε από αυτούς αποτέλεσμα;

Εμείς, πιστεύουμε στις δυνατότητες της Νέας Περιφέρειας. Στη ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, πιστεύουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε/ αυτόνομη/ Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο τοπικής οικονομίας, ένα μοντέλο τοπικής ανάπτυξης, παράδειγμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Και αυτά δεν είναι μεγάλες κουβέντες. Είναι πρόταση που στηρίζεται σε ένα σαφές και συνεκτικό σχέδιο.

Το παρελθόν απέδειξε ότι οι αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές δεν βοήθησαν ούτε τον τόπο ούτε τους ανθρώπους του. Ζούμε στον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο που δίνει μεγάλες ευκαιρίες. Για να τις εκμεταλλευτούμε, ωστόσο, απαιτείται σημαντική τεχνογνωσία και συγκροτημένο σχέδιο. Αν δεν αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας δίνονται αντί για ευκαιρίες θα βρεθούμε μπροστά σε κινδύνους και απειλές.

Εμείς, στη «Νέα Πελοπόννησο», εργαστήκαμε και συντάξαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που αποσκοπεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού μας είναι η ανάδειξη μιας δημιουργικής και εξωστρεφούς Πελοποννήσου. Οι πολίτες μας μοχθούν και αξίζουν έναν καλύτερο τόπο.

Η Πελοπόννησος ΜΠΟΡΕΙ να γίνει μια ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Με το νέο πλαίσιο του «Καλλικράτη», οι Περιφέρειες δεν έχουν πλέον υπηρεσιακή εξάρτηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας απευθείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες άντλησης πόρων. Και θα τις εξαντλήσουμε. Χρηματοδοτικά Εργαλεία που σήμερα δεν τα έχει αγγίξει καμιά Ελληνική Περιφέρεια θα αποτελέσουν πηγή άντλησης κεφαλαίων.

Ακούμε πολύ συχνά τελευταία, από διάφορους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους, ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένας θεσμός «κολοβός» από τη στιγμή που δε συνοδεύεται από σημαντικούς πόρους. Εμείς δεν δεχόμαστε αυτή τη λογική. Πρώτον, διότι είμαστε ρεαλιστές και γνωρίζουμε ότι θα περάσουν χρόνια προτού το κεντρικό κράτος καταφέρει να χρηματοδοτήσει με παχυλά κονδύλια την περιφερειακή ανάπτυξη. Δεύτερον, επειδή δεν ήμασταν ποτέ λαϊκιστές, για να δημιουργούμε από σήμερα άλλοθι, στην αυριανή ανικανότητά μας να παράγουμε έργο. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν έχουμε ακούσει όλοι ότι αυτά που δεν έγιναν, δεν έγιναν διότι δεν πήραμε χρήματα;

Τρίτον, επειδή εμείς στη Νέα Πελοπόννησο πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και λέμε ότι εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, να δημιουργήσουμε το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα φέρει επενδύσεις, να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια στις πράξεις της διοίκησης.

Τέταρτον, επειδή θα διεκδικήσουμε με δυνατή φωνή αυτά που μας αναλογούν από την κεντρική κυβέρνηση, συγκροτημένα ρεαλιστικά με ώριμες προτάσεις και όχι στη λογική του επαίτη αυτοδιοικητικού, που καθόλου δε συμβαδίζει με την έμφυτη υπερηφάνεια και την αυτόφωτη δημιουργικότητα των ανθρώπων της Πελοποννήσου.

Φίλες και Φίλοι

Σε αυτό το εγχείρημα σας θέλουμε συμμέτοχους. Την πρόταση μας για τη Νέα Πελοπόννησο

την παρουσιάζουμε δημόσια. Κι αυτό είναι βασική πολιτική μας επιλογή. Θέλουμε να κριθούμε στη βάση μιας συγκεκριμένης πρότασης, που καταθέτουμε σήμερα ενώπιον σας, αλλά και μετά , την ώρα της δουλειάς, της υλοποίησης και του αποτελέσματος.

Η προσωπική ιστορία του καθενός μας είναι γνωστή.  Αυτή η ιστορία είναι για εμένα και η μεγάλη μου ευθύνη για το κοινό μας αύριο. Ένα αύριο

για εσάς συμπολίτες μου, που θα είναι απόλυτα  ταυτισμένο με τη διαφάνεια στο σύνολο των αποφάσεων της διοίκησης, αλλά και προσωπική μου υπόσχεση η δυνατότητα ελέγχου και απρόσκοπτης πρόσβασης του κάθε πολίτη, του κάθε ενδιαφερόμενου, του κάθε εμπλεκόμενου φορέα,σε κάθε στάδιο υλοποίησης αυτών  των πολιτικών. Διότι επιτέλους κανείς από εμάς δε δικαιούται εν κρυπτώ να διαχειρίζεται τον κόπο και τον πλούτο του ελληνικού λαού. Πολύ περισσότερο σήμερα που αυτός ο κόπος και αυτός ο πλούτος κατασπαταλήθηκε σε αδιέξοδες υποσχέσεις και καταστροφικές πολιτικές.

Πάντα πίστευα σε μια ισότιμη σχέση με τον Πολίτη.  Πάντα πίστευα στην ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια, ως θεμέλιο του ίδιου του δημοκρατικού μας εγχειρήματος. Διαφάνεια στο σχεδιασμό. Διαφάνεια στον έλεγχο. Διαφάνεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Αλλά και αποτελεσματικότητα. Χειροπιαστά αποτελέσματα. Μετρήσιμες πολιτικές.

Οι εποχές που αρκούσε ο καπάτσος πολιτικάντης πέρασαν ανεπιστρεπτί. Πέρασε ο καιρός για πολιτικές πατρωνίες. Αποδεικνύονται λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να επιβιώσουν με δεκανίκια,  επιζητώντας προστάτες και υψηλή κομματική προστασία.

Τα διλήμματα αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και όσοι τα επικαλούνται, ως σωσίβια πρόσκαιρης πολιτικής επιβίωσης, προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους κενά και τη γνωστή σε όλους προσωπική τους ανεπάρκεια. Είναι ψευτοδίλημμα το «ναι ή όχι στο μνημόνιο». Για να μην πω, απόπειρα πολιτικής απάτης. Για εμάς το δίλημμα είναι «ναι ή όχι σε ένα σύγχρονο κράτος»;

«Ναι ή όχι στη διοικητική μας ανασυγκρότηση»;

«Ναι ή όχι σε ένα μέλλον που θα το ορίζουμε εμείς ή ίδιοι και όχι κάποιοι άλλοι που για δεκαετίες μας ζημίωσαν»;

«Ναι ή όχι σε ένα καλύτερο μέλλον»;

Τελικά πού θέλουμε να πάμε «μπροστά ή πίσω»;

Οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια για τη «Νέα Πελοπόννησο» γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Και θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε. Στην προσπάθεια αυτή σας θέλουμε συμμέτοχους. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια  και την υποστήριξή σας για να φτιάξουμε τη Νέα Πελοπόννησο, της αλληλεγγύης, της συνοχής και της δημιουργίας.

Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Η αλλαγή είναι πρώτα απ’ όλα η υπέρβαση. Υπέρβαση του εαυτού μας κατ’ αρχήν και υπέρβαση του συστήματος με την έννοια της συλλογικότητας δευτερευόντως. Αν η υπέρβαση δεν αποτελεί συνεχή διαδικασία, τότε πολύ εύκολα και ο μεγαλύτερος οραματιστής από εμάς καταλήγει σύντομα ο πιο συμβιβασμένος…

Ωστόσο, η όποια υπέρβαση έχει κόστος. Η όποια αλλαγή έχει κόστος. Έχει τίμημα. Το τίμημα για τους πολίτες είναι ότι πρέπει να πετάξουν από πάνω τους το βόλεμα της συνήθειας, να τολμήσουν, να εμπιστευθούν το καινούριο. Να αντιληφθούν ότι η ελπίδα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Το τίμημα για εμάς είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που καλούμαστε να εκφράσουμε πολιτικά. Είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που οφείλουμε να καταστήσουμε κυρίαρχη πολιτική πραγματικότητα. Και είναι η αδιαπραγμάτευτη πίστη μας σε έναν κώδικα άλλων πολιτικών αρχών και αξιών.

Αυτή είναι άλλωστε η πρόκληση και η ομορφιά του κοινού μας αγώνα.

Η δική μου θέση είναι σαφής. Ξεκάθαρη. Απόλυτα διάφανη. Είναι θέση που εκφράζεται με συνέπεια από την πρώτη μέρα που κατέβηκα στην πολιτική.

Ως πολιτικός ήμουν ασυμβίβαστος.

Ως υπουργός παρέμεινα ασυμβίβαστος.

Σήμερα,  με όλη αυτή την εμπειρία εφόδιο θα παραμείνω ασυμβίβαστος, απέναντι στην διαφθορά ενάντια στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΨΕΜΑ! Και ταυτόχρονα δημιουργικός!

Η αντιπαράθεση οφείλει να γίνεται με πολιτικούς όρους  στη βάση συγκεκριμένης πρότασης. Όχι με ύβρεις. Όχι με ειρωνείες. Όχι με χαμερπείς χαρακτηρισμούς, που εξαθλιώνουν την ήδη πληγωμένη μας δημοκρατία.  Αυτές ακριβώς οι λογικές και αυτή η αισθητική δεν έχουν καμία θέση στο αύριο. Προσβάλλουν και κυρίως υποτιμούν τους πολίτες. Υπονομεύουν το δημόσιο ήθος. Και ακυρώνουν κάθε προσπάθεια για διάλογο και συνεννόηση. Απόλυτα απαραίτητη σήμερα για τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα του τόπου μας.

Εμείς μιλάμε αυστηρά πολιτικά. Το διακύβευμα πρέπει να είναι πεντακάθαρο στον Πολίτη.

Το διακύβευμα είναι: Μπορούμε να κάνουμε την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ μια ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ένα ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΠΙΚΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  παράδειγμα για την  ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

Αυτό είναι το διακύβευμα των περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.

Αυτό και κανένα άλλο.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι λέμε μεγάλα λόγια. Όμως, εμείς εδώ στην Αρκαδία, γνωριζόμαστε πολύ καλά. Γνωρίζω τους περισσότερους από εσάς, με τα μικρά σας ονόματα. Συμμερίζομαι τα προβλήματα και τους καημούς σας. Σας νοιώθω φίλους μου.

Εσείς είστε η βάση από την οποία αντλώ δύναμη, προσωπική και πολιτική. Κι εσείς γνωρίζετε καλά ότι κάθε φορά, η επόμενη ημέρα των εκλογών δεν  μας έβρισκε περιχαρακωμένους σε στρατόπεδα. Ήμασταν όλοι μαζί, έτοιμοι να διαχειριστούμε μεγάλα ζητήματα, να προχωρήσουμε έργα, να δώσουμε νέα πνοή στο νομό μας. Και σε ένα σημαντικό βαθμό το κάναμε. Την  ίδια αποτελεσματικότητα που είχαμε για την Αρκαδία, ακόμη μεγαλύτερη, όλοι μαζί μπορούμε να επιδείξουμε για τη Νέα Πελοπόννησο.

Από εδώ σήμερα, στο κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, απευθύνομαι σε όλους εσάς, Πελοποννήσιοι συμπολίτες μου, σε εσάς τους Λάκωνες, τους Αργολιδείς, τους Κορίνθιους, τους Μεσσήνιους

και σας καλώ

μαζί να βαδίσουμε στο δρόμο της δημιουργίας

μαζί να ζήσουμε το όνειρο

μαζί να καρπωθούμε το αποτέλεσμα

Και μαζί , όλοι μαζί , να κτίσουμε τη ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Share
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *