Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Στο κόκκινο τα Ελληνικά ξενοδοχεία. Το 50% των ξενοδόχων μείωσε τις τιμές, αλλά οι ζημιές είναι τεράστιες.

Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω των μεγάλων ζημιών της εφετινής δύσκολης περιόδου εκπέμπει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρης, ο οποίος εισηγείται στην κυβέρνηση ριζική αναμόρφωση της τουριστικής πολιτικής. «Τα αποτελέσματα του 2010 θα είναι ακόμη χειρότερα για τους επιχειρηματίες και για την ελληνική οικονομία» σημειώνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

«Θα αυξηθούν πολύ περισσότερο οι ζημιογόνες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το 2010 σε σχέση με το 2009» τονίζει και επισημαίνει τη μελέτη που εκπονείται από το ΞΕΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για την κίνηση της αγοράς την εφετινή χρονιά που εξετάζει το 20% του ξενοδοχειακού δυναμικού. Η μελέτη θα παρουσιαστεί στις 18 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της 26ης Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού Ρhiloxenia 2010 στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι περίπου το 50% των ξενοδοχείων κινήθηκε σε τιμές χαμηλότερες από πέρυσι, που σημαίνει ότι και με δεδομένη τη δουλειά ο τζίρος και τα έσοδα θα είναι χαμηλότερα.

Οι μειώσεις στις τιμές ήταν αναπόφευκτες για να συγκρατήσουμε τις απώλειες των τουριστών προς άλλους προορισμούς, τονίζει ο κ. Τσακίρης. «Εφέτος το μοναδικό εργαλείο μάρκετινγκ που είχαμε ήταν οι τιμές των ξενοδοχείων και τίποτε άλλο» και τονίζει ότι «την ερχόμενη χρονιά πρέπει να έχουμε περισσότερα εργαλεία μάρκετινγκ στη διάθεσή μας». Ωστόσο υπογραμμίζει ότι «ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα ανατρέψει το value for money που λέμε ότι επιτύχαμε, θα αυξήσει το κόστος και θα ξεκινήσει πάλι ένας καινούργιος κύκλος πίεσης της ποιότητας και της απασχόλησης».

Υπουργείο ΕΠΕ

Αυτή τη χρονιά οι δυνατότητες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, παραδέχεται ο πρόεδρος των ξενοδόχων, ήταν μικρές. «Δεν είχε προϋπολογισμό,βρέθηκε σε ένα περιβάλλον εχθρικό από τα ξένα δίκτυα και μέσα εξαιτίας των χρεών που υπάρχουν από το 2007 και δυστυχώς καθ΄ όλο το πρώτο εξάμηνο τροφοδοτούσαμε την επικαιρότητα με συνεχή αρνητική δημοσιότητα.Αυτή η πολύ αρνητική εικόνα κατέστη δυνατόν να αναστραφεί μόνο με τις μεγάλες προσφορές στις τιμές» επισημαίνει. Συμπληρώνει όμως ότι «από το υπουργείο και τη συγκεκριμένη ηγεσία περιμένουμε στενότερη συνεργασία και περισσότερη παρεμβατικότητα» για θέματα που άπτονται αποφάσεων άλλων υπουργείων όπως είναι η άρση του καμποτάζ.

Ο ίδιος προτείνει ο αναπτυξιακός νόμος να αποτελέσει κίνητρο για να εκσυγχρονιστούν τα υπάρχοντα καταλύματα και να δώσει δυνατότητες σε καινούργιεςμορφές τουρισμού που ως τώρα δεν είχαμε εκμεταλλευτεί.

Εθνική στρατηγική

«Εθνική πολιτική προσέλκυσης και αντιμετώπισης των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους» (Low Cost Carriers- LCC) ζητεί ο πρόεδρος του ΞΕΕ επικροτώντας τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενίσχυση των νέων αγορών και προσέλκυση LCC.

Πρώτο «δείγμα γραφής» για την επόμενη σεζόν είναι η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού World Τravel Μarket 2010 (WΤΜ) που πραγματοποιείται από τις 8 ως τις 11 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. «Η Ελλάδα είναι πλέον ένας ανταγωνιστικός προορισμός σε σχέση με την Τουρκία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» δηλώνει ο κ. Τσακίρης και εκτιμά ότι το 2011 θα παρουσιάσει αύξηση. «Αν δεν μεσολαβήσουν γεγονότα που θα αποτρέψουν τον κόσμο να έρθει στην Ελλάδα, η επόμενη χρονιά δεν μπορεί παρά να είναι καλύτερη από την εφετινή».

«Ευρωπαϊκή αντίσταση» στην Τhomas Cook

Το τελευταίο δίμηνο το ΞΕΕ είχε γίνει αποδέκτης καταγγελιών ξενοδόχων της περιφέρειας (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιόνια κτλ.) που ανέφεραν ότι ο ταξιδιωτικός οργανισμός Τhomas Cook UΚ είχε ζητήσει «να αποδεχθούν μια επιπλέον μείωση στα τιμολόγια του Αυγούστου- Σεπτεμβρίου της τάξεως του 5%» δηλώνει ο κ. Τσακίρης και συμπληρώνει ότι η μη συμμόρφωση των ξενοδοχείων με τη μονομερή αυτή απαίτηση θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή συνεργασίας.

Στη γενική συνέλευση της ΗΟΤRΕC (Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης), της οποίας το ΞΕΕ είναι μέλος, «διαπιστώσαμε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν συνάδελφοι από όλες τις χώρες της Ν. Ευρώπης και αποφασίσαμε να αντιδράσουμε από κοινού υπογράφοντας κατ΄ αρχάς ένα κοινό ανακοινωθέν καταγγέλλοντας το γεγονός και παράλληλα θα εξετάσουμε τη συμβατότητα των ενεργειών της Τhomas Cook UΚ με το κοινοτικό δίκαιο» υπογραμμίζει.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΤΕΤΣΗ | Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Share
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *