Κλείνουν κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας…

Σε «λουκέτο» οδηγούν δύο κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας η κρίση στην τουριστική αγορά και η αδυναμία επαναδιαπραγμάτευσης του μισθώματος με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας. Ετσι την απόφαση να σταματήσουν τη λειτουργία τους έλαβαν οι εταιρείες που διαχειρίζονται το ξενοδοχείο «Εσπέρια» στην οδό Σταδίου και το «Κάνιγγος 21», καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά μισθώματα για τα ακίνητα που ανήκουν στο Ταμείο Νομικών και στο Ταμείο Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων αντιστοίχως. Το «Κάνιγγος 21» έκλεισε στις αρχές της εβδομάδας, ενώ η μισθώτρια εταιρεία του ξενοδοχείου «Εσπέρια» ανακοίνωσε ότι το ξενοδοχείο θα κλείσει ως το τέλος του έτους, καθώς οι δυσμενείς συνθήκες στην ελληνική ξενοδοχία και στον τουρισμό της πρωτεύουσας δεν επιτρέπουν την καταβολή του υψηλού μισθώματος που υπολογίζεται στο 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο η επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου με τη διοίκηση του Ταμείου Νομικών δεν επιτρέπεται από τον νόμο και αφορά πολιτική απόφαση, ενώ κύκλοι του ξενοδοχειακού κλάδου επισημαίνουν ότι τίθεται σαφές πρόβλημα για τα ΝΠΔΔ σε ό,τι αφορά τα μισθώματα.

Πιέσεις για να αποτρέψουν αυτό το αρνητικό ενδεχόμενο ασκούν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μέσω των συλλόγων τους, καθώς το κλείσιμο των ξενοδοχείων θα οδηγήσει περίπου 100 ξενοδοχοϋπαλλήλους στην ανεργία. Πηγές της εταιρείας που διαχειρίζεται το «Εσπέρια» επισημαίνουν ότι έχουν ήδη υποβάλει πρόταση στο Ταμείο Νομικών για καταβολή μισθώματος ύψους ως 1 εκατ. ευρώ ετησίως (αντί 1,5 εκατ. ευρώ που ισχύει σήμερα), ωστόσο υπογραμμίζουν ότι είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας για να αποφασίσει, μια και το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Είναι πολύ κακό για την Αθήνα να κλείνουν ξενοδοχεία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής (ΕΞΑΑ) κ. Ι. Ρέτσος και σημειώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση, επικαλούμενος τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου πριν από μερικούς μήνες, ο οποίος προέτρεπε τους οργανισμούς του Δημοσίου να ζητήσουν από τους εκμισθωτές τους (ιδιώτες) να μειώσουν τα μισθώματα κατά 20%. «Δεν μπορεί και ο ιδιώτης-μισθωτής κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο να μην κάνει το ίδιο» επισημαίνει. «Ολοι έχουν ανάγκη.Η νομοθεσία πρέπει να διαμορφωθεί με τις συνθήκες που ζούμε σήμερα» δηλώνει και εξηγεί ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα αναδιαμόρφωσης όρων σε συμβάσεις που είχαν γίνει υπό άλλες συνθήκες.

ΤΟ ΒΗΜΑΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΤΕΤΣΗ | Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010
Share
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *