“Ταφόπλακα” η οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, λένε οι Λάκωνες ξενοδόχοι

http://www.traveldailynews.gr/new.asp?newID=48381&subcategory_id=35

Είναι απορίας άξιον το μέγεθος της αντίστασης του Ελληνικού τουρισμού και το πως ακόμη αντέχει και δεν έχει καταρρεύσει, από τα αλλεπάλληλα πειράματα και  τους αυτοσχεδιασμούς των εκάστοτε ιθυνόντων, που ξεπερνούν ακόμη και τα όρια του παραλογισμού.

Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, δια του προέδρου της, κ. Δημήτρη Πολλάλη.

Και αυτό, γιατί τις τελευταίες ημέρες συζητείται ευρέως η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 15%-18%, είτε η αύξηση των υπαρχόντων συντελεστών κατά 1-2 μονάδες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται απαράδεκτο και θα αποτελέσει τη “χαριστική βολή” για τον τουρισμό, τη στιγμή που ο ξενοδοχειακός κλάδος και οι περισσότεροι από τους 120.000 εργαζόμενους σε αυτόν, δοκιμάζονται ανελέητα, αφού τα δύο τελευταία χρόνια τα ξενοδοχειακά έσοδα έχουν υποχωρήσει κατά 25%, ή 1,5 δισ. ευρώ (σε σχέση με το 2008). Παρόλα αυτά, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ξεπερνώντας τα όρια αντοχής τους, απορρόφησαν τις δύο προηγούμενες αυξήσεις του ΦΠΑ, ενώ παράλληλα μείωσαν κατά πολύ τις τιμές τους.Όταν λοιπόν ο ανταγωνισμός μας στο ξενοδοχειακό πακέτο έχει χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ κατά 3 έως 6 μονάδες (Ισπανία 7%, Τουρκία 8%, Κύπρος 5%, Μάλτα 5%, Πορτογαλία 5%), η κάθε περαιτέρω επιβάρυνση θα είναι αποτρεπτική για τους τουρίστες που θα ήθελαν να επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε έστω και κατά μια μονάδα αύξηση του ΦΠΑ, θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην ήδη επιβαρυμένη τουριστική οικονομία, συμπαρασύροντας επιπρόσθετα και τα έσοδα του κράτους, με παράλληλη αύξηση της ανεργίας”.

Θοδωρής ΚουμέληςΔευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Share
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *