XENIA NEWS – ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Δημήτρης Πολλάλης, Πρόεδρος Ε.Ξ. Λακωνίας Από το 2013 η ανάκαμψη…

XENIA NEWS

Αριθμός Φύλλου 21

Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2010

Σελίδα 16

Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος Ε.Ξ. Λακωνίας

Από το 2013 η ανάκαμψη…

Πτώση της τάξεως του 10% κατέγραφαν έως τα μέσα Ιουνίου οι κρατήσεις από το εξωτερικό για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας και σύμβουλο της Διοικούσας Επιτροπής του ΞΕΕ, Δημήτρη Πολλάλη. Ο ίδιος τονίζει ότι όποια και αν είναι η εξέλιξη -με τη μικρή ενθάρρυνση που εμφανίζουν οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί πλήρως η πτώση που αναμένεται από τις παραδοσιακές αγορές.

Επιπλέον, «ο εσωτερικός τουρισμός είναι το μεγάλο ζητούμενο καθώς αντιπροσωπεύει σε ποσοστό άνω του 20% των συνολικών εσόδων», επισημαίνει ο κ. Πολλάλης.

Και συμπληρώνει ότι εν μέσω όλης αυτής της αβεβαιότητας, οι τουρίστες γενικά – μηδέ εξαιρουμένων των Ελλήνων- διαμορφώνουν ένα νέο «δόγμα» διακοπών, αφού οι διακοπές τους θα έχουν λιγότερες ημέρες διαμονής με κρατήσεις που θα γίνονται κυρίως την τελευταία στιγμή προκειμένου να αξιοποιήσουν κάθε δυνατή έκπτωση.

Από την άλλη πλευρά «οι ξενοδόχοι εφέτος έχουν όχι μόνο “συμμορφωθεί” στην έκκληση της ηγεσίας του κλάδου (ΞΕΕ) για μείωση 5% στις τιμές τους, αλλά έχουν προχωρήσει και σε μεγαλύτερες εκπτώσεις που ξεπερνούν το 40%», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας.

Η αρνητική εικόνα, λέει, που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια, με προοπτική ανάκαμψης από το 2013 και έπειτα.

Σε ότι αφορά ειδικότερα στον Νομό Λακωνίας, η πλειονότητα των επισκεπτών του, σύμφωνα με τον κ. Πολλάλη, σε ποσοστό 85%, είναι Έλληνες. Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται μια μικρή τουριστική αυξητική τάση, όπως υπογραμμίζει, κυρίως από Ευρωπαίους σε μορφή flight & drive καθώς επίσης και οργανωμένων groups που διακινούνται οδικά.

Λαμβάνοντας υπόψη την περιρρέουσα σε όλα τα επίπεδα κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα αλλά και την άσχημη ψυχολογία που διακατέχει το σύνολο των πολιτών, ο κ. Πολλάλης εκτιμά ότι η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν για τη Λακωνία θα σημειώσει πτώση.

Και δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η επένδυση του εφοπλιστή Κωνσταντακόπουλου αναμένεται ότι θα αναμορφώσει ολοκληρωτικά το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και θα συμβάλει καθοριστικά στη περαιτέρω τουριστικής της ανάπτυξη.

Share
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *