Ως συνεχιστή και απολογητή του έργου του τέως πρωθυπουργού αντιμετωπίζει τον πρόεδρο της ΝΔ ο ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Στηρίζει με πάθος τον «Καλλικράτη», εμφανίζεται αδιάφορος ως προς τις διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζει «άθλια» την ταύτιση των εκλογών του Νοέμβρη με δημοψήφισμα για το μνημόνιο.
Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίξει την υποψηφιότητά σας, θα διατηρήσετε την αισιοδοξία σας για το εκλογικό αποτέλεσμα στην περιφέρειά σας;
Έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι η υποψηφιότητά μου είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Δεν ζήτησα τη στήριξη κανενός κόμματος. Δεν έψαξα ποτέ δεκανίκι σε μηχανισμούς. Οπότε καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι η αισιοδοξία μου δεν επηρεάζεται από τις εσωτερικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι ένα μεγάλο κόμμα που ακολουθεί τις δικές του διαδικασίες. Προσωπικά, απευθύνθηκα στην κοινωνία. Αυτήν έχω για συνομιλητή μου και μαζί της θέλω να συμπορεύομαι. Από την πρώτη στιγμή, κ. Σπανού, ξεκαθάρισα και κάτι ακόμη. Επισήμανα ότι αν ένα κόμμα θελήσει να στηρίξει αυτό το εγχείρημα, τότε η ενέργειά του αυτή είναι καλοδεχούμενη. Κι αυτό διότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα πολιτικά κόμματα σήμερα την ανεξαρτητοποίηση δυνάμεων της κοινωνίας και της πολιτικής αποδεικνύει στην πράξη τη διατυμπανιζόμενη αποστροφή τους στον κομματισμό και το βαθμό της δικής τους ωρίμανσης. Για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, πιστεύω εξαιρετικά στον νέο αυτόν θεσμό και θεωρώ ότι μπορούμε να χτίσουμε πάνω του ένα καινούργιο κράτος, που θα απαλλαγεί σταδιακά από τις παθογένειες του παλιού, συγκεντρωτικού, αναποτελεσματικού, διεφθαρμένου και «άσχημου». Η βαθιά μου πεποίθηση ότι υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στην κοινωνία που συμμερίζονται αυτή την αισιόδοξη, αλλά κυρίως ρεαλιστική, προοπτική είναι που με γεμίζει αισιοδοξία.
Δεν ψηφίζουμε για το μνημόνιο
Με ποια κριτήρια, κατά την εκτίμησή σας, θα ψηφίσουν οι συμπολίτες σας; Υπέρ και κατά του μνημονίου ή με αυτοδιοικητικά κριτήρια;
Αυτή που αναφέρατε είναι μια άθλια συζήτηση, γεμάτη μικρότητα και ιδιοτέλεια. Γίνεται μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια τελευταία να αποπροσανατολιστεί και πάλι η συζήτηση και να χαθεί η ουσία. Οι διάφοροι επικοινωνιστές πρέπει να αφήσουν στην άκρη τέτοιου είδους τερτίπια, που υπονομεύουν από την εκκίνηση τον νέο θεσμό. Η αντιπαράθεση αυτή είναι τόσο κρίσιμη που πρέπει να γίνει με μεγάλη σοβαρότητα, χωρίς εξυπνακίστικες ατάκες και χωρίς τον παραμικρό λαϊκισμό. Οι συμπολίτες μου ενδιαφέρονται για την προοπτική ευημερίας τους, διότι κατά τα άλλα γνωρίζουν πολύ καλά το κρισιμότερο στοιχείο της ατζέντας που ανοίξατε, που δεν είναι άλλο από το ποιοι μας έβαλαν στην εποχή του μνημονίου.
Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η ΝΔ επέλεξε να στηρίξει τον κ. Δράκο;
Δεν νομίζω ότι η ΝΔ έχει θέσει κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Πιστεύω ότι οι γενικότερες επιλογές της οφείλονται σε συγκυρίες και δεν εξυπηρετούν κάποιους συγκεκριμένους στόχους. Συνεπώς, όταν λείπει η στρατηγική είναι δύσκολο να εξαγάγει κάποιος ένα σαφές συμπέρασμα από αποσπασματικούς και αλληλοαναιρούμενους τακτικισμούς. Ειδικότερα, νομίζω ότι οι επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ είναι περισσότερο τυχαίες, κινούνται στη λογική «να μας βγουν τα κουκιά», δεν έχουν την απαραίτητη στόχευση και αντιμετωπίζουν το σύνηθες έλλειμμα δημοκρατικής τους νομιμοποίησης…
Ήρθε η ώρα για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και με ποιους όρους;
Δεν θα πω εγώ ότι ήρθε αυτή η ώρα. Το πολιτικό σύστημα φυλλορροεί εδώ και καιρό, για τον απλούστατο λόγο ότι οι βάσεις πάνω στις οποίες στήθηκε έχουν καταρρεύσει. Με απλά λόγια, ο κορβανάς στέρεψε, ο λαϊκισμός δεν πείθει κανέναν, οι μεγάλοι ηγέτες αποδείχθηκαν μικροί, διεφθαρμένοι και ανίκανοι. Οι όροι της ανάνηψης είναι για μένα ξεκάθαροι. Συμμετοχικές διαδικασίες, προκειμένου να δώσουμε διέξοδο στη δημιουργικότητα της κοινωνίας. Ευέλικτη και αποτελεσματική διοίκηση, προκειμένου το κράτος να γίνει σύμμαχος του πολίτη και όχι εχθρός του. Ενδυνάμωση των θεσμών, προκειμένου η ανάπτυξη να θεμελιωθεί στο μόνο δυνατό πλαίσιο, της ισονομίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
Έγκλημα στη ΝΔ
Ο χώρος της κεντροδεξιάς, από την οποία προέρχεστε, βρίσκεται σε τροχιά αποσύνθεσης ή πρόκειται απλώς για μεταβατική περίοδο;
Όχι, ο χώρος της κεντροδεξιάς δεν βρίσκεται σε καμία απολύτως αποσύνθεση. Αντιθέτως, ιδεολογικά θεωρώ ότι είναι μια περίοδος που δικαιώνει κάποιες από τις ιστορικές της επιλογές, είτε αυτές πραγματοποιήθηκαν είτε, συνηθέστερα, προσέκρουσαν στις αντιδράσεις του συντηρητικού κατεστημένου. Τώρα, αν μου μιλάτε για τη ΝΔ, η τύχη της ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Το γεγονός ότι ήταν αδύνατο να συζητηθεί η ιδεολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηνόταν όποιο μεταρρυθμιστικό σχέδιο μετέτρεψε το μεγάλο, ανοιχτό και ανεκτικό στη διαφορετικότητα κόμμα της κεντροδεξιάς σε χωνευτήρι ετερόκλητων τάσεων, οι οποίες, όπως φάνηκε στη συνέχεια, στήριζαν τη συνύπαρξή τους στην προσδοκία της εξουσίας. Αυτή η αντίληψη ήταν που οδήγησε στη διεφθαρμένη διακυβέρνηση Καραμανλή. Η περίοδος αυτή κόστισε εξαιρετικά πολύ στη ΝΔ, αφού την ταύτισε με τόσα σκάνδαλα που ουδέποτε άλλοτε στην ιστορία της είχε ζήσει. Η σημερινή ΝΔ έχει «επιτέλους» γίνει αυτό που ορισμένοι από καιρό έλεγαν ότι είναι. To φέουδο δυο-τριών οικογενειών, που αδυνατεί να εκφράσει πλειοψηφικές τάσεις στην κοινωνία, με δεδομένο ότι τα δικά της συμφέροντα δεν συμπλέουν με την αγωνία των υπολοίπων για το κοινό καλό.
Ευκαιρία ο «Καλλικράτης»
Θα είναι πράγματι «μικρός πρωθυπουργός» ο περιφερειάρχης;
Θα εξαρτηθεί. Κοιτάξτε, έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι ο «Καλλικράτης» δίνει σε όλους μας μια μεγάλη ευκαιρία. Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ένας νόμος, ένα πλαίσιο, ένας θεσμός, είναι η αφετηρία του εγχειρήματος και δεν εξασφαλίζει στην πραγματι- κότητα και πολλά αποτελέσματα εκ των προτέρων. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας δύο επιλογές: είτε θα αγκαλιάσουμε τον νέο θεσμό, θα εμβαθύνουμε στις δομές του, θα συγκρουστούμε κιόλας με τα γνωστά κατεστημένα προκειμένου να αναλάβουμε το σύνολο των ευθυνών και των εξουσιών αντίστοιχα που μας αναλογούν, είτε, πάλι, θα τον αποδυναμώσουμε, θα τον απονευρώσουμε και θα τον εγκαταλείψουμε γυμνό στο συρτάρι. Στη δεύτερη περίπτωση, λίγο καιρό μετά την επομένη των εκλογών, οι ίδιοι άνθρωποι θα συ- ζητούν για τα ίδια προβλήματα και οι τοπικές κοινωνίες θα βρίσκονται μπροστά στα ίδια αδιέξοδα. Πρέπει να υπάρξουν άνθρωποι που θα αναλάβουν την ευθύνη και βέβαια το ρίσκο της επιτυχίας του θεσμού. Με απλά λόγια, ο θεσμός του «Καλλικράτη» δίνει πολλά περιθώρια. Θεωρώ ότι προσφέρει όσα περισσότερα δύναται. Μάλιστα, προβλέπει ρητά ότι δεν αποκλείει τη μεταβίβαση κι άλλων αρμοδιοτήτων. Αν υπηρετηθεί λοιπόν από ανθρώπους που αγνοούν το γνωστό πολιτικό κόστος, συνεπείς και ρεαλιστικά αισιόδοξους, θα κινηθεί στην κατεύθυνση της συγκρότησης τοπικών «κυβερνήσεων».
Ποιο είναι το αντίδοτο απέναντι στη συλλογική αποδοκιμασία που εκφράζεται απέναντι στο πολιτικό σύστημα;
Δεν υπάρχει αντίδοτο, ούτε συγκεκριμένη συνταγή. Ο ανεξάρτητος συνδυασμός της Νέας Πελοποννήσου είναι ένας υπερβατικός οργανισμός. Είναι μια δημοκρατική κίνηση που στοχεύει σε δύο πράγματα: από τη μια πλευρά να επαναδιαπραγματευτεί με την κοινωνία με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας εκτίμησης και από την άλλη να αποκαταστήσει την ισότητα στην κοινωνία, πράγμα που είναι και η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Η συμπλεγματική σχέση εξουσιαζόμενου και εξουσιαστή, όπως αυτή εκφράστηκε παραδοσιακά από τα ελληνικά κόμματα και τους κατά τόπον εκφραστές τους, δεν έχει καμία θέση στο μέλλον.
Έχετε καταλάβει γιατί ο Κ. Καραμανλής παραμένει σιωπηλός παρά τα όσα συμβαίνουν;
Ο κ. Καραμανλής δεν παραμένει σιωπηλός, απλώς εκφράζεται μέσα από τον συνεχιστή και απολογητή του έργου του, σημερινό πρόεδρο της νεοκαραμανλικής παράταξης, τον κ. Σαμαρά.