Μία ιστορική προσωπική νίκη κατέγραψε στην Πελοπόννησο ο Πέτρος Τατούλης, καθώς επικράτησε στην Περιφέρεια, στην οποία οι περισσότεροι… παράγοντες ήταν εναντίον του.
Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία είχε επιστρατεύσει ολόκληρη την ηγετική της ομάδα, αλλά και το σύνολο του οργανωτικού της μηχανισμού. Εξάλλου για την Ρηγίλλης η νίκη στην συγκεκριμένη Περιφέρεια ήταν ζήτημα τιμής, καθώς από εκεί κατάγεται σχεδόν ολόκληρη η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται στην Μεσσηνία, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος εκλέγεται στην Αρκαδία, ενώ οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Πάνος Παναγιωτόπουλος κατάγονται από την Αρκαδία, και ο Σταύρος Δήμας από την Κορινθία.
Για τον σκοπό αυτό η Ρηγίλλης είχε επιστρατεύσει τους τοπικούς βουλευτές Θανάση Δαβάκη και Γρηγόρη Αποστολάκο στην Λακωνία, Γιάννη Ανδριανό και Έλσα Παπαδημητρίου στην Αργολίδα, Ταξιάρχη Κόλλια στην Κορινθία, ενώ την εποπτεία του αγώνα του Δημήτρη Δράκου είχε ο βουλευτής Χρήστος Ζώης και η κ. Φωτεινή Πιπιλή.
Επιστρατεύθηκε επίσης ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο μηχανισμός της Γαλάζιας Νεολαίας, η ΔΑΚΕ και η γραμματεία Οργανωτικού του κόμματος, υπό τον κ. Αγγελάκα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε στρατοπεδεύσει στην Τρίπολη.
Σημειώνεται, ότι ο κ. Τατούλης είχε να αντιμετωπίσει και ορισμένους υποψηφίους του ΚΚΕ, οι οποίοι με δηλώσεις τους είχαν ταχθεί εναντίον «των συμμάχων του Μητσοτακέικου» στην Πελοπόννησο, αλλά και τις δυνάμεις των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι «έκλειναν» το μάτι στο υποψήφιο της ΝΔ.
Ο κ. Τατούλης είχε απέναντί του και μεγάλο μέρος του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση του βουλευτή Κορίνθου και αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Μπεγλίτη, ο οποίος από την αρχή της προεκλογικής περιόδου εξέφραζε δημοσίως την διαφωνία του για την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον Αρκά πρώην υφυπουργό Πολιτισμού. Απέναντί του τάχθηκε, επίσης, μετά τον πρώτο γύρο και ο πρώην νομάρχης Αργολίδας και υποψήφιος στον συνδυασμό του Δημήτρης Σαραβάκος.
Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση η εκλογική μάχη κρίθηκε από τους πολίτες και όχι από τους μηχανισμούς και τους… παράγοντες. Γαλάζια στελέχη, έλεγαν μάλιστα, ότι η σύγκρουση Τατούλη-Δράκου τους θύμισε πολύ την εσωκομματική μάχη Σαμαρά-Μπακογιάννη, όπου ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι είχε τελικά την υποστήριξη των απλών ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ η κ. Μπακογιάννη είχε επαναπαυτεί από την υποστήριξη των γαλάζιων παραγόντων σε όλη την Ελλάδα. «Το ίδιο έκανε και ο Δράκος στην Πελοπόννησο. Όπου πήγαινε έβλεπε τους παράγοντες του κόμματος, ενώ ο Τατούλης έμπαινε κατευθείαν στα σπίτια των ψηφοφόρων ανεξαρτήτως κομμάτων».
Έτσι εξηγούνται τα μεγάλα ποσοστά που κατέγραψε σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου ο Πέτρος Τατούλης. Συγκεκριμένα, στην Αρκαδία κατέγραψε το… σταλινικό ποσοστό 67,9%, έναντι 32% του Δημήτρη Δράκου, στην Αργολίδα 51,8%, έναντι 48,1% του γαλάζιου υποψηφίου, στην Κορινθία 51,1%, έναντι 48,7% του κ. Δράκου, στην Λακωνία 46,5% έναντι 53,5% του υποψηφίου της ΝΔ και στην Μεσσηνία 47,5%, έναντι 52,8%. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στον δεύτερο γύρο ο κ. Τατούλης έλαβε σχεδόν τον ίδιο αριθμό ψήφων με τον πρώτο γύρο (156.960, έναντι 157.597), ενώ ο Δημήτρης Δράκος έχασε σχεδόν 10.000 ψήφους από τον πρώτο γύρο (141.863 έναντι 154.691), γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ αγνόησαν για άλλη μια φορά τους μηχανισμούς…
Επιπλέον, ο κ. Τατούλης σχεδίασε και υλοποίησε μια ολοκληρωμένη προεκλογική καμπάνια, με προτάσεις για την Πελοπόννησο, αποφεύγοντας τις επιθέσεις στον αντίπαλό του, σε αντίθεση με τον κ. Δράκο και το επιτελείο του που «χτυπούσαν» συνεχώς και διαδοχικά τον κ. Τατούλη. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή της Ρηγίλλης έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι γνωστό ότι ήταν συμπαθής και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας, ενώ ως υφυπουργός Πολιτισμού είχε δείξει μεγάλο έργο στην περιοχή.
Πάντως, η εκλογή του κ. Τατούλη έδειξε καθαρά ότι και στην Πελοπόννησο οι ψηφοφόροι δεν επηρεάζονται απο τις γραμμές των κομμάτων. Αντίθετα τις αγνοούν επιδεικτικά…