Επιτόκια Δανεισμού Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Πυρόπληκτων Νομών

Οι Ξενοδοχειακές Ενώσεις των πυρόπληκτων νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας και Ευβοίας, με επιστολή τους στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη  Χρυσοχοΐδη, ζητούν τροποποίηση του νόμου για αλλαγή του επιτοκίου βάσης και την υποκατάσταση του επιτοκίου των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου με αυτό του EURIBOR, δηλαδή με το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς της Ευρωζώνης.Στην επιστολή αναφέρονται συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, η τότε Κυβέρνηση έλαβε μια σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης των πυρόπληκτων νομών, με στόχο την τόνωση των τοπικών κοινωνιών.

Μεταξύ των συγκεκριμένων μέτρων ήταν και η βούληση της πολιτείας να χρηματοδοτήσει με χαμηλά επιτόκια τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών και για το λόγο αυτό ορίστηκε ως επιβάρυνση το τρέχον επιτόκιο των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) προσαυξημένο κατά 70%, πλέον εισφοράς 0,6 % του Ν.128.

Ωστόσο, λόγω του γνωστού δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, το επιτόκιο των ΕΓΕΔ έχει εκτιναχθεί σήμερα πάνω από 4,5%, με αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών να καλούνται τώρα να επιβαρυνθούν με επιτόκιο περίπου 8,5%.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως αντιλαμβάνεστε οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών που είχαν την ατυχία να δανειστούν,

α)  κατά τα τελευταία χρόνια επηρεάστηκαν αρνητικά από τις επιπτώσεις που είχαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στις τοπικές οικονομίες,

β)  επλήγησαν από τη γενικότερη βαθειά οικονομική ύφεση,

γ)  και σήμερα καλούνται -σε περιβάλλον ανύπαρκτης ρευστότητας και χαμηλής ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών- να πληρώσουν επιτόκια της τάξεως του 8,5%, που όχι μόνο ως ευνοϊκά δεν μπορούν να θεωρηθούν (πράγμα που επιθυμούσε ο νομοθέτης) αλλά πολλές φορές είναι υψηλότερα και απ’ αυτά της αγοράς.

Πρότασή μας λοιπόν είναι η τροποποίηση του νόμου για αλλαγή του επιτοκίου βάσης και την υποκατάσταση του επιτοκίου του ΕΓΕΔ, με αυτό του EURIBOR, δηλαδή με το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς της Ευρωζώνης.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια και την εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού για το Κράτος, αφού όπως γνωρίζετε τα επιτόκια των πυροδανείων επιδοτούνται με 50% δημοσία δαπάνη.

Με τη βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσετε θετικά την πρόταση μας , σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ξενοδοχειακές Ενώσεις Πυρόπληκτων Νομών

Λακωνίας Πρόεδρος Δημήτρης Ε. Πολλάλης
Μεσσηνίας Πρόεδρος Σπυρίδων Λαγωνικάκος
Αρκαδίας Πρόεδρος Κων-νος Μαρινάκος
Ηλείας Πρόεδρος Σπυρίδων Σπυρόπουλος
Ευβοίας Πρόεδρος Θεόδωρος Βενέρης
Share
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *